Τρεις ημέρες πριν από τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αστυνομικοί έδειξαν φωτογραφίες των βομβιστών αυτοκτονίας στον Shala Abdeslam, τον οποίο είχαν μόλις συλλάβει για τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, αλλά δεν μπόρεσαν να τον αντικρούσουν ότι εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν τους γνώριζε, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η εφημερίδα βασίστηκε της στα πρακτικά της δίωρης ανάκρισης του Abdeslam στις 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ανακρίθηκε ο ύποπτος μετά τη σύλληψή του, την περασμένη Παρασκευή.

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV βάσισε επίσης το ρεπορτάζ του στα ίδια πρακτικά της ανάκρισης που έγινε στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, στις Βρυξέλλες. Ούτε η βελγική αστυνομία, ούτε ο συνήγορος του Abdeslam έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες των δύο μέσων.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι ανακριτές επικεντρώθηκαν κυρίως στα γεγονότα τις 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι αντί να ρωτήσουν για τα μελλοντικά σχέδια του τρομοκρατικού πυρήνα.

Η βελγική αστυνομία συνέλαβε τον Abdeslam αφού βρήκε τα αποτυπώματά του σε ένα διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου. Το σπίτι αυτό είχε νοικιαστεί από έναν από τους αδελφούς Bakraoui, με ψεύτικο όνομα.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι ανακριτές έδειξαν στον Abdeslam φωτογραφίες των αδελφών Bakraoui και εκείνος απάντησε «δεν τους ξέρω». Δεν του ασκήθηκε καμία άλλη πίεση για το θέμα αυτό.

Το BFM TV μετέδωσε ότι επιδείχθηκε στον Abdeslam μια φωτογραφία του Lashraoui, του δεύτερου βομβιστή αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών,και εκείνος έδωσε την ίδια απάντηση, δηλαδή ότι δεν τον γνωρίζει. Ο Abdeslam και ο Lashraoui πιστεύεται ότι είχαν συνταξιδέψει με αυτοκίνητο και είχαν περάσει από τα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία πέρσι το φθινόπωρο.

Κατά την ανάκρισή του ο Abdeslam επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο ρόλος του στις επιθέσεις του Παρισιού ήταν "δευτερεύων" καθώς ενεργούσε μόνο ως οδηγός της ομάδας και φρόντιζε να βρίσκει οχήματα και καταλύματα για τους υπόλοιπους. Είπε επίσης ότι την τελευταία στιγμή μετάνιωσε και δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Σήμερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι ο Σαλά Abdeslam αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές και ότι έχει δηλώσει από το περασμένο Σάββατο ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να σιωπήσει.

Στην ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι κατάφεραν να του μιλήσουν για πρώτη φορά στις 19 Μαρτίου επειδή είχε τραυματιστεί κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή του, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες, τον ανέκριναν και πάλι αλλά εκείνος αρνήθηκε να μιλήσει.