Στη λογική των μηδενικών επιτοκίων ετοιμάζεται να εισέλθει η Νορβηγία, καθώς η ύφεση απειλεί ορατά πλέον την οικονομία της χώρας. Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Βloomberg, η συνεχής αποδυνάμωση των τιμών του πετρελαίου και ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων έχουν προβληματίσει σημαντική μερίδα αναλυτών, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταβολής της νομισματικής πολιτικής της χώρας, είτε αυτό συνεπάγεται μηδενικά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια.

«Η διοίκηση της Norges Bank, της κεντρικής νορβηγικής τράπεζας, πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, από τη στιγμή ιδίως που όλες οι γειτονικές χώρες έχουν εισέλθει σε αυτή τη λογική», επισημαίνει ο Jan Ludvig Andreassen, επικεφαλής οικονομολόγος της Eika Gruppen.

Την ώρα που το βασικό επιτόκιο στη Δανία διαμορφώνεται στο -0,75% και στη Σουηδία στο -0,35% , δεν αποκλείεται να ήρθε η ώρα για μειώσεις επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα στη Νορβηγία. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αρνητικό επιτόκιο στο -0,25% στη Νορβηγία έως το 2017, υπό την παραδοχή πως η τιμή του πετρελαίου ενισχυθεί στα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Η Νοrges Bank αποφασίζει για τη νομισματική της πολιτική την Πέμπτη, με τους 13 από τους 14 συνολικά οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg να προβλέπουν διατήρηση των επιτοκίων στο 0,75%.