Merkel: Μακρύς ο δρόμος για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Merkel: Μακρύς ο δρόμος για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

«Ανοιχτή ως προς την κατάληξή της παραμένει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - και από τις δύο πλευρές», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, εξηγώντας ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να αναφέρεται σε ημερομηνίες.

Δεν απέκλεισε ωστόσο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, ενώ, αναφερόμενη στο Κυπριακό, δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος καθώς οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι υψίστης σημασίας.

«Δεν πιστεύω ότι το να αναφέρουμε τώρα μια τέτοια ημερομηνία είναι σκόπιμο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των πραγμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος στο εβδομαδιαίο podcast της, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν σε δέκα χρόνια η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει ότι θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ.

«Έχουμε αναφέρει ότι αυτό είναι μια ανοιχτή διαδικασία ένταξης - και από τις δύο πλευρές. Και σε αυτή τη διαδικασία ανοίξαμε τώρα ένα περαιτέρω κεφάλαιο. Δεν αποκλείω να ανοίξουμε και περισσότερα κεφάλαια, αλλά είναι ακόμη πολύ μακρύς ο δρόμος. Παραταύτα καλωσορίζω την εκ νέου εντατικοποίηση των επαφών», πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία την Παρσκευή θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu και μέλη του υπουργικού συμβουλίου του.

Τέλος, η κ. Merkel εξέφρασε την ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος μέσα στους επόμενους μήνες και στο Κυπριακό, ζήτημα που όπως είπε «βαραίνει πολύ σε αυτό το πλαίσιο». Όπως τόνισε οι «καλές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ακόμη περισσότερο δε διότι είμαστε - τουλάχιστον η Γερμανία και η Τουρκία - μέλη του ΝΑΤΟ και έχουμε και εδώ να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider