Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι τριών ειδών: οι ακριβές επιλογές, οι οικονομικές και οι δημοφιλείς. Αν και η κατάταξη αυτή είναι υποκειμενική, η πλειοψηφία θα συμφωνούσε ότι 170.000 δολάρια για διαμονή μιας εβδομάδας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς δεν είναι ποσόν που θα έδινε κανείς εύκολα. Ούτε όλοι έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στη Φιλανδία ή την Ελβετία. Μπορούν ωστόσο να ταξιδέψουν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και αν επιθυμούν πιο εξωτικούς προορισμούς να φθάσουν μέχρι την Ταϋλάνδη. 

Οι οικονομικές επιλογές

Για να ξεκινήσουμε με το «καλό νέο» του θέματος, θα δούμε ποιες είναι οι οικονομικές επιλογές. Και δεν μιλάμε για early booking περιπτώσεις γιατί από αυτές αποκλείεται η πλειοψηφία όσων εργάζονται και συνήθως κανονίζουν διακοπές την τελευταία στιγμή. Οικονομικές επιλογές της «τελευταίας στιγμής» για Πρωτοχρονιά και Φώτα  λοιπόν είναι :

-Πενθήμερο στην Κύπρο με αεροπορικά,  ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και ημιδιατροφή, 465 ευρώ το άτομο (συν φόρους).

-Πενθήμερο στο Παρίσι, ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, 575 ευρώ το άτομο (συν φόρους)

-Πενθήμερο στην Τοσκάνη (Φλωρεντία), ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, 530 ευρώ το άτομο (συν φόρους)

-Πενθήμερο στην Πορτογαλία, ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, 635 ευρώ το άτομο (συν φόρους)

-Οκταήμερο Μαδρίτη-Βαλένθια-Βαρκελώνη, ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, 795 ευρώ το άτομο (συν φόρους)

-Οκταήμερο Βενετία – Λιουμπλιάνα – Λίμνη Μπλεντ –Βιέννη – Βουδαπέστη – Σάλτζμπουργκ – Μόναχο, ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό , 645 ευρώ συν φόρους

Οι δημοφιλείς επιλογές

Στολισμένες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης αλλά και εξωτικοί προορισμοί αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τη χειμερινή περίοδο. Και βέβαια στα «must» συγκαταλέγεται μια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη.

-Πενθήμερο στη Βιέννη, με αεροπορικά , ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, 515 ευρώ το άτομο (συν φόρους).

-Πενθήμερο στο Λονδίνο, ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό,  548 το άτομο (συν φόρους)

-Εξαήμερο στο Benelux (Άμστερνταμ-Βρυξέλλες-Μπρυζ-Γάνδη), 635 το άτομο συν φόρους

-Επταήμερο Πανόραμα Ελβετίας –Στρασβούργο-Αλσατία, ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 και 5 αστέρων και πρωινό, 795 ευρώ το άτομο συν φόρους

-Εξαήμερη στη Φιλανδία, με αεροπορικά , ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, 1.790 ευρώ το άτομο (συν φόρους).

-Οκταήμερο στον Άγιο Μαυρίκιο, με αεροπορικά , ξεναγήσεις, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, 1.600 ευρώ το άτομο (συν φόρους).

-Δεκαήμερο στην Μπανγκόκ και στο Κο Σαμούι (ή Πουκέ), ξεναγήσεις αεροπορικά, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων,1500 το άτομο (συν φόρους)

-Οκταήμερο στη Νέα Υόρκη, διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, 1.400 ευρώ το άτομο (συν φόρους).

Οι ακριβές επιλογές

Η επιλογή της διαμονής είναι αυτή που καθιστά την εμπειρία exclusive (και να εκτινάξει τo budget στα ύψη). Η διαμονή στo ράντσο Santa Ines ή στο ράντσο San Pietro στην Κόστα Ρίκα (για Πρωτοχρονιά) κοστίζει 192.500 δολάρια την εβδομάδα. Στην ίδια περιοχή, λίγο πιο οικονομική είναι η διαμονή στη Villa Manzu με 140.000 δολάρια την εβδομάδα. Σε ένα πιο μεσογειακό σκηνικό, στην βίλα Borgo Finocchieto στην Τοσκάνη η επταήμερη διαμονή κοστίζει 147.312 δολάρια.

Στα ίδια επίπεδα κινείται και η εβδομαδιαία διαμονή για το Chalet Edelweiss στη Γαλλία η οποία ανέρχεται σε 145.000 δολάρια ενώ το ίδιο ακριβώς ποσόν θα πληρώσει κάποιος για να μείνει στην βίλα Rock Star στην Καραϊβική (με προσωπικό butler). Πιο «οικονομική» είναι η ενοικίαση μια κατοικίας στο Halekailani στη Χαβάη με το κόστος να ανέρχεται στα 72.800 δολάρια καθώς και στο Black Rock Estate στο Mάουι (75.000 δολάρια).

Στο Κολοράντο, η διαμονή στο «κινηματογραφικό σκηνικό» του Vail Condo Pethnouse κοστίζει 98.000 δολάρια την εβδομάδα και 94.500 στη βίλα Starwood Estate ενώ στη Γιούτα, υπάρχει μία ακόμη πολυτελής επιλογή, στο Dream Catcher με εβδομαδιαίο κόστος ενοικίασης 105.000 δολάρια.