Μια εξαιρετικά επισφαλής επένδυση αποδείχθηκαν τα συμβόλαια του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο, καθώς μόλις σε διάστημα 12 μηνών οι επενδυτές έχασαν πάνω από 20 δισ. δολάρια, ή για την ακρίβεια 8 δισ. δολάρια για κάθε 10 δισ. δολάρια που επένδυσαν! Αυτό προκύπτει από νέα, αποκαλυπτική έκθεση της FactSet, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Associated Press.

Φαίνεται πως οι επενδύσεις στο πετρέλαιο και δη στον κλάδο της ενέργειας ήταν πάντα υψηλού ρίσκου, ακόμη κι όταν οι traders συμβούλευαν άφοβα τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και να στραφούν στην αίγλη του «μαύρου χρυσού».

Πως ξεκίνησαν όλα; Όταν ο κλάδος της ενέργειας υπεραπέδιδε στα διεθνή χρηματιστήρια, τότε οι traders άρχισαν να συστήνουν προς πάσα επενδυτική κατεύθυνση πως ήρθε η ώρα για τοποθετήσεις σε συνεταιρισμούς γεώτρησης, με απώτερο στόχος τις υψηλές αποδόσεις. Το δέλεαρ τότε έμοιαζε μεγάλο, καθώς την ίδια στιγμή οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κάθε άλλο παρά ελκυστικές ήταν. Η βίαιη όμως πτώση στην τιμή του πετρελαίου που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων ήταν αρκετή για να προκαλέσει πανικό στα επενδυτικά πηγαδάκια, με τις ζημιές να πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και να φτάνουν στα 20 δισ. ευρώ.

Η ραγδαία υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» δεν είναι ωστόσο η μόνη αιτία της μεγάλης «χασούρας», γιατί, όπως προκύπτει από την έκθεση της FactSet, πληθώρα συνεταιρισμών είχαν προβεί σε μεγάλα ανοίγματα, προχωρώντας σε ευρύτατο δανεισμό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, ακόμη κι όταν η τιμή του πετρελαίου κυμαινόταν σε διπλάσια επίπεδα από τα τρέχοντα. Τι σημαίνει αυτό; Πως κατά τις τοποθετήσεις τους στο πετρέλαιο οι επενδυτές δεν ήταν καθόλου συνετοί και προσεκτικοί, προχωρώντας σε παράτολμες κινήσεις.

«Αν συγκαταλέγεσαι στους επενδυτές εκείνους που επιχειρούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους, η παραγωγή πετρελαίου και αερίου δεν συνιστά την ορθή επένδυση για σένα», σχολιάζει ο Ethan Bellamy, οικονομικός αναλυτής στη R.W. Baird, για να εξηγήσει πως πρόκειται για επενδύσεις που ήταν πάντα υψηλού ρίσκου.