Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πολωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πολωνία

Νέες, μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε 20 μεγάλες πόλεις της Πολωνίας, ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από το συντηρητικό κόμμα του Jarosław Kaczynski.

«Θα υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία», «θα υπερασπισθούμε το Σύνταγμα», «θα υπερασπισθούμε το (Συνταγματικό) Δικαστήριο» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές μπροστά στο Κοινοβούλιο στη Βαρσοβία.

«Απολαμβάνουμε τις ελευθερίες μας και θα πολεμήσουμε για να τις υπερασπιστούμε» δήλωσε ο ιδρυτής της Επιτροπής Προάσπισης της Δημοκρατίας (KOD), ενός κινήματος πολιτών που συστάθηκε για να αντιταχθεί στις απόπειρες πολιτικοποίησης από το κυβερνών κόμμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το κίνημα KOD διοργάνωσε διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως στο Λούμπλιν (ανατολικά), το Γκντασκ (βόρεια) και το Πόζναν (δυτικά).

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο αριθμός των διαδηλωτών στο Πόζναν υπολογίζεται σε 4.000, όπως και στο Γκντανσκ. Aξιωματούχος της δημοτικής αρχής της Βαρσοβίας έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές.

Το περασμένο Σάββατο, 50.000 διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους της Βαρσοβίας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider