Κόκκινο έχει χτυπήσει το θερμόμετρο στη συριακή μεθόριο, καθώς σενάρια – που δεν επιβεβαιώνονται ωστόσο ακόμη – θέλουν ρωσικά μαχητικά να έχουν βομβαρδίσει τουρκικό κομβόι, πιθανότατα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα μαχητικά χτύπησαν χώρο πάρκινγκ σε συνοριακή διάβαση στη Συρία. Στο πάρκινγκ ήταν σταθμευμένα οχήματα της τουρκικής Οργάνωσης Διεθνούς Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH). Ωστόσο, το φορτηγό που χτυπήθηκε δεν είναι βέβαιο ότι ανήκε στην οργάνωση. Επτά άτομα σκοτώθηκαν, δέκα τραυματίστηκαν και 20 νταλίκες καταστράφηκαν στη διάρκεια της επιδρομής.

Το περιστατικό σημειώνεται μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16. Η Τουρκία καταγγέλλει ότι το μαχητικό είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, κάτι που αρνείται η Ρωσία.

Η οργάνωση είναι αυτή που το 2010 συντόνισε την αποστολή του πλοίου Mavi Marmara στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα, η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σε περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος από την τουρκική πολεμική αεροπορία, επισήμαναν αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον 12 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα και Τουρκμένους μαχητές στις περιοχές Τζαμπάλ Άκραντ και Τζαμπάλ Τουρκμάν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.