Reuters: Αντιμέτωπες με κυρώσεις ευρωπαϊκές εταιρείες που βοηθούν στον Nord Stream 2

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Αντιμέτωπες με κυρώσεις ευρωπαϊκές εταιρείες που βοηθούν στον Nord Stream 2

Κυρώσεις κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες είναι «ύποπτες» ότι βοηθούν στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ήδη ετοιμάζει δέσμη μέτρων κατά του project. «Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τις εταιρείες για τον κίνδυνο και να τους παροτρύνουμε να αποσυρθούν προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε μια πηγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

To υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να εκδώσει έκθεση έως την Πέμπτη ή την Παρασκευή για εταιρείες που πιστεύει ότι βοηθούν τον αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας. Οι εταιρείες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην έκθεση περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που παρέχουν ασφάλιση, βοηθώντας στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού ή πιστοποιούν τον κατασκευαστικό εξοπλισμό του έργου, ανέφερε η πηγή.

Οι εταιρείες ενδέχεται να κινδυνεύουν από κυρώσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εάν δεν σταματήσουν να συνεργάζονται.
Ο αγωγός Nord Stream 2, προϋπολογισμού 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ρωσίας στην Ευρώπη, προκάλεσε εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο έργο λέγοντας ότι θα αυξήσει την οικονομική και πολιτική εξάρτηση από τη Ρωσία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επίσης ωθήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, ένα καύσιμο που ανταγωνίζεται το αέριο αγωγού από τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το Nord Stream 2, με επικεφαλής την κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom, είναι ένα εμπορικό έργο. Το ίδιο υποστηρίζει και η Γερμανία.

Σημειώνεται ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιτάχθηκε στο έργο όταν ήταν αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider