«Η Ελβετία θα πρέπει να ενισχύσει τους περιορισμούς για να μειώσει τα κρούσματα του κορονοϊού μετά την έξαρση που παρατηρείται και προκειμένου να αποφύγει ένα αυστηρότερο lockdown μελλοντικά», κατέστησε σαφές ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης της πανδημίας.

Πάνω από 200 κρούσματα την ημέρα

Το τελευταίο διάστημα η Ελβετία έχει καταγράψει αύξηση των νέων κρουσμάτων μεγαλύτερη των 200 ημερησίως, από τα 35, κατά μέσον όρο, που ήταν ημερησίως τον Ιούνιο.

Ο Μάρτιν Άκερμαν, ο οποίος ηγείται της υπηρεσίας που παρέχει επιστημονικές συμβουλές στην ελβετική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης αύξησης κρουσμάτων και δεν έχει πολλές επιλογές.

«Θα πρέπει να παρέμβουμε εγκαίρως για να εμποδίσουμε μια εκθετική αύξηση», δήλωσε ο Άκερμαν στην εφημερίδα SonntagsZeitung.

Διαβάστε επίσης:

«Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος δραστικών και κοστοβόρων περιορισμών. Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ελβετία έχει άρει ένα μερικό lockdown, το οποίο είχε επιβληθεί τον Μάρτιο όταν τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια έκλεισαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού που έχει μολύνει 35.000 ανθρώπους και προκαλέσει 1.797 θανάτους στη χώρα.

Ναι στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους

Ο Άκερμαν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της δύναμης κρούσης κατά του κορονοϊού χθες, Σάββατο, δήλωσε υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Μέχρι στιγμής οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις πολιτικές διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς που αφορούν στις συναθροίσεις, παρότι εξακολουθεί να απαγορεύει τις εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.000 άτομα.

Ο Άκερμαν, ο οποίος είναι ειδικός στη μικροβιολογία, είπε ότι θα πρέπει εκ νέου να περιοριστεί ο αριθμός των δημόσιων συγκεντρώσεων στα 100 άτομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να πει κάποιος αν οι πολυάριθμες εκδηλώσεις πυροδοτούν την επιδημία.