RAND Corporation: «Πιθανό» ένα νέο πραξικόπημα στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
RAND Corporation: «Πιθανό» ένα νέο πραξικόπημα στην Τουρκία
«Πιθανό» ένα νέο πραξικόπημα στην Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής RAND Corporation.

Αναβρασμό φέρεται να έχει προκαλέσει στην Τουρκία η έκθεση ενός αμερικανικού think tank που υποστηρίζει ότι είναι πιθανό ένα νέο πραξικόπημα.

Η έκθεση του RAND Corporation για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα και υποστηρίζει, όπως αναφέρει το middleeasteye.net, ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδιώξει εκατοντάδες αξιωματικούς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους του τουρκικού στρατού.

«Μεσαία στελέχη του στρατού είναι πολύ ενοχλημένα με την ηγεσία και ανησυχούν ότι θα έρθει και η δική τους η σειρά και θα εκδιωχθούν σε κάποια από τις συνεχείς επιχειρήσεις εκκαθάρισης», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτή την απειλή την έχει λάβει σοβαρά υπόψιν του ο Τούρκος πρόεδρος», συνεχίζει η έκθεση.

Από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και έπειτα γίνονται συνεχείς κεκλεισμένων των θυρών συσκέψεις για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος, αλλά η επικρατούσα αίσθηση στην Άγκυρα είναι ότι πρόκειται για φήμες.

Ωστόσο, δημοσιεύματα του κυβερνητικού τουρκικού Τύπου έχουν πάρει σοβαρά την απειλή αυτή και κάποιοι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι είναι στα σκαριά ένα νέο πραξικόπημα.

Ο Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν, αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah έγραψε την Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν αφού το συγκεκριμένο think tank δουλεύει για το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. «Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει αυτό το θέμα σαν μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε μεταξύ άλλων.

Ο Γιουσούφ Καπλάν, αρθρογράφος στη Yeni Safak προέβλεψε ότι αντί οι τουρκικές αρχές να ασχολούνται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, το επόμενο πραξικόπημα θα γίνει από Κεμαλιστές και ομάδες μέσα στον στρατό.

Ερντογάν: Την επόμενη φορά ο κόσμος θα ξέρει τι να κάνει

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην έκθεση του αμερικανικού think tank, σχολίασε το ζήτημα σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Πακιστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 θα έπρεπε να έχει γίνει μάθημα σε όλους. «Ο κόσμος έγινε πιο έμπειρος και την επόμενη φορά δεν θα διερωτούνται αν πρέπει να βγούν στο δρόμο και να αντισταθούν αλλά θα ξεχυθούν στις πλατείες» φέρεται να είπε, σύμφωνα πάντα με το middleeasteye.net.

Σε δύσκολη θέση ο Χουλουσί Ακάρ

Η έκθεση έφερε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δύσκολη θέση, καθώς τον σκιαγραφεί ως τον πιο φιλοαμερικάνο πολιτικό σε μια χώρα όπου περίπου 90% του πληθυσμού έχει αντι-αμερικανικές απόψεις.

«Σε όλη αυτή την αναταραχή, ο Ακάρ παρέμεινε βασικός συνομιλητής για τις ΗΠΑ και άλλους ξένους στρατιωτικούς» αναφέρει η έκθεση.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από αρκετές εβδομάδες σιωπής, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «η έκθεση ήταν αδικαιολόγητα διφορούμενη και ότι τα σχόλια που αφορούσαν τον τουρκικό στρατό ήταν αβάσιμα».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider