Απτόητη η Τουρκία - Αρχίζει γεωτρήσεις το «Γιαβούζ»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απτόητη η Τουρκία - Αρχίζει γεωτρήσεις το «Γιαβούζ»
Παρά τις συστάσεις της Ε.Ε., η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί.

Συνεχίζει να προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του SigmaLive.

Mιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους o Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν τις γεωτρήσεις και τον επόμενο μήνα θα αυξηθούν σε τέσσερα.

Συγκεκριμένα ανέφερε, «ο 'Πορθητής' συνεχίζει τις έρευνές του και θα παραμείνει εκεί για ένα μήνα ακόμη. Το δεύτερο γεωτρύπανό μας ξεκίνησε και έφτασε στον προορισμό του την περασμένη εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρηση.Το ερευνητικό μας πλοίο 'Μπαρμπαρός', άλλωστε συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες γύρω από το νησί. Το άλλο ερευνητικό μας το 'Ορούτς Ρέις', μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, θα συνεχίσει τις έρευνές του στη Μεσόγειο. Το 'Ορούτς Ρέις' θα βρίσκεται στην περιοχή τον επόμενο μήνα»

Πάντως, δεν επιβεβαίωσε αν ο Πορθητής βρήκε κοίτασμα, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ανακοίνωση. «Οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται. Είναι νωρίς να πούμε κάτι από τώρα, επειδή δεν έχει φτάσει ακόμη το στόχο του. Άλλωστε αν βρεθεί κάτι, θα το ανακοινώσουμε. Υπάρχει μία οσμή προβοκάτσιας, μας έρχεται κι εμάς».

Όσον αφορά στα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του προσωπικού των τουρκικών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τα χαρακτήρισε ως «βήματα εκφοβισμού», προκειμένου να κάνουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της, χωρίς ωστόσο να την κάμπτουν.

Ο Φατίχ Ντονμέζ κατηγόρησε πάντως την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αφήσει εκτός ενεργειακής εξίσωσης την Τουρκία και ότι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της Άγκυρας από την ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, αφότου ενισχύσαμε τις έρευνές μας εκεί, προβαίνει σε κάποιες ενέργειες προκειμένου να αφήσει την Τουρκία έξω από την εξίσωση. Να μας αποπροσανατολίσουν… Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία».

Τέλος για την «πρόταση Ακιντζί» εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από την Ε.Ε.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση. Αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να κινούνται όπως ξέρουν εκείνοι. Η Ε.Ε. την είδε θερμά, αλλά δυστυχώς κι από εκεί ήρθε αρνητική απόφαση», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.