Λακκοτρύπης: Η Τουρκία πρέπει να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λακκοτρύπης: Η Τουρκία πρέπει να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος
Συνεχίζονται οι εκκλήσεις προς την Τουρκία για συνεργασία.

Στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από το γειτονικό κράτος αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι σήμερα το πρωί έγινε η τελευταία έκκληση προς την Τουρκία προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Τέτοιες συζητήσεις έχουν γίνει ήδη με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο. «Θέλουμε να γίνει κάτι αντίστοιχο και με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Όπως εκτίμησε, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει αναταραχή ώστε να είναι δύσκολο για τις εταιρείες να επενδύσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν για τις υποδομές. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση της διακρατικής συνεργασίας, τόνισε, σημειώνοντας ότι «πρέπει Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στην μπάλα και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με άλλες χώρες».

Πρόοδος στην εμπορική αξιοποίηση της «Αφροδίτης»

Ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της εμπορικής αξιοποίηση της «Αφροδίτης» καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με εταιρείες και θα υπάρξει ένα λεπτομερές πλάνο για το τι θα συμβεί στους επόμενους μήνες. Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, θα δοθούν άδειες εξερεύνησης, κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο. Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό, το φυσικό αέριο θα υγροποιείται στην Αίγυπτο και από εκεί θα στέλνεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα των ερευνών θα συνεχιστεί καθώς μέσα στους επόμενους 24 μήνες έχουν προγραμματιστεί πέντε επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα στον τομέα αυτό θα ενισχυθεί προκειμένου να επιτευχθεί το όραμα δημιουργίας ενός ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider