15 μήνες μετρά ήδη ο εμπορικός πόλεμος: Όλες οι ημερομηνίες – ορόσημο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
15 μήνες μετρά ήδη ο εμπορικός πόλεμος: Όλες οι ημερομηνίες – ορόσημο
Από την έναρξη του εμπορικού πολέμου μέχρι και σήμερα, οι δύο πλευρές έχουν «ανταλλάξει» δασμούς σε προϊόντα αξίας τουλάχιστον 360 δισ. δολαρίων.

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, κήρυτταν την έναρξη του εμπορικού πολέμου.

Όσο απίστευτο κι αν φαντάζει, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν επιδοθεί σε μια εμπορική διένεξη που κρατάει ξάγρυπνους τους ανά τον κόσμο επενδυτές και αναλυτές, εδώ και 15 μήνες περίπου.

Από την έναρξη του εμπορικού πολέμου μέχρι και σήμερα, οι δύο πλευρές έχουν «ανταλλάξει» δασμούς σε προϊόντα αξίας τουλάχιστον 360 δισ. δολαρίων.

Πώς πέρασαν αυτοί οι 15 μήνες από την έναρξη της εμπορικής διαμάχης;

Ας δούμε τι συνέβη, μέσα από όλες τις ημερομηνίες – σταθμούς του εμπορικού πολέμου:

1η Μαρτίου 2018: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων και των μετάλλων από την Κίνα.

22 Μαρτίου 2018: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επιβάλλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων. Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση, επιβάλλοντας και η ίδια δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

3 Απριλίου 2018: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ανακοίνωσε τη λίστα με τα κινεζικά προϊόντα που υπάγονται στους αμερικανικούς δασμούς. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι δίνεται μια δίμηνη περίοδος χάριτος, κατά την οποία οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες είχαν δικαίωμα να ζητήσουν εξαίρεση των προϊόντων τους από την επιβολή δασμών.

4 Απριλίου 2018: Το Πεκίνο δίνει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περισσότερα από 100 αμερικανικά προϊόντα, αξίας σχεδόν 50 δισ. δολαρίων, στα οποία επιβάλλονται δασμοί.

21 Μαΐου 2018: Μετά από κρίσιμη συνάντηση, οι δύο χώρες, ΗΠΑ και Κίνα, ανακοίνωσαν μια εμπορική συμφωνία για να αποφύγουν την επιβολή δασμών στα προϊόντα τους.

29 Μαΐου 2018: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δασμοί ύψους 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα θα τεθούν άμεσα σε ισχύ. Η τελική λίστα που θα περιλαμβάνει τα επίμαχα προϊόντα θα δοθεί στο φως της δημοσιότητας στις 15 Ιουνίου. Οι ανακοινώσεις αυτές προκαλούν «ρήγμα» στην εμπορική συμφωνία που έχει συναφθεί.

15 Ιουνίου 2018: Ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει στη δημοσιότητα τον οριστικό κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί. Σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων θα επιβληθούν νέοι δασμοί 25% με ισχύ από 6 Ιουλίου. Σε μεταγενέστερη ημερομηνία, θα επιβληθούν δασμοί σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων. Η Κίνα ανταπαντά, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αντίστοιχης αξίας.

18 Ιουνίου 2018: Ο Τραμπ εκτοξεύει απειλές για επιβολή δασμών ύψους 10% σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισ. δολαρίων.

6 Ιουλίου 2018: Η πρώτη «δόση» των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων τίθεται σε ισχύ. Η Κίνα ανταπαντά σε είδος, επιβάλλοντας και η ίδια δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

10 Ιουλίου 2018: Οι ΗΠΑ δίνουν στη δημοσιότητα μια αρχική λίστα με κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, στα οποία θα τεθούν δασμοί ύψους 10%.

24 Ιουλίου 2018: Ο Τραμπ ανακοινώνει πακέτο αξίας 12 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αγροτών για τη ζημιά που τους προκάλεσαν οι κινεζικοί δασμοί στα αγροτικά τους προϊόντα.

1η Αυγούστου 2018: Η Ουάσιγκτον υπερδιπλασιάζει την αξία των δασμών με τους οποίους απειλεί το Πεκίνο. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν σχέδια για αύξηση στο 25%, από 10% προηγουμένως, των δασμών στα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

3 Αυγούστου 2018: Η Κίνα απειλεί ότι θα επιβάλλει δασμούς σε διάφορα αμερικανικά προϊόντα, αξίας 60 δισ. δολαρίων, εάν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν την τελευταία τους απειλή.

7 Αυγούστου 2018: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι η δεύτερη «δόση» δασμών, η οποία θα πλήξει κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων, θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Αυγούστου.

23 Αυγούστου 2018: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων. Το Πεκίνο «απαντά» με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας, επίσης, 16 δισ. δολαρίων.

7 Σεπτεμβρίου 2018: Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων «έρχονται σύντομα». Μάλιστα, δεν σταματάει εκεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί ότι θα επιβάλλει κι άλλους, επιπλέον δασμούς, σε κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων.

17 Σεπτεμβρίου 2018: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Από 1ης Ιανουαρίου, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%, από 10%.

1η Δεκεμβρίου 2018: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας συναντώνται στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της G20 στην Αργεντινή και κηρύσσουν εμπορική «ανακωχή», αναβάλλοντας την κλιμάκωση/αύξηση των δασμών μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

4 Δεκεμβρίου 2018: Παρά την ανακωχή, ο Τραμπ προκαλεί το Πεκίνο «τουιτάροντας» πως μια συμφωνία θα καταστεί εφικτή, μόνο εάν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

24 Φεβρουαρίου 2019: Μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ανακοινώνει ότι την 1η Μαρτίου δεν θα αυξηθούν οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα.

5 Μαΐου 2019: Μετά από εμφανή σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι αθέτησε δεσμεύσεις που είχε λάβει. Ο Τραμπ απειλεί, εκ νέου, να αυξήσει τους δασμούς, ενώ τελικά βάζει στο «παιχνίδι» και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.

10 Μαΐου 2019: Ο Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του και αυξάνει στο 25%, από 10% προηγουμένως, τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Οι διαπραγματεύσεις «παγώνουν» και οι ΗΠΑ δίνουν στην Κίνα διορία 3-4 εβδομάδων για την επίτευξη συμφωνίας.

13 Μαΐου 2019: Η Κίνα περνά, για μια ακόμη φορά στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας ότι αυξάνει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, με ισχύ από 1ης Ιουνίου.

15 Μαΐου 2019: Ο Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν χρήση των τηλεπικοινωνιών από ξένες εταιρείες, μιλώντας για απειλή προς την «εθνική ασφάλεια».

21 Μαΐου 2019: Η Κίνα «ανεβάζει» στα ύψη το θερμόμετρο, κηρύσσοντας την έναρξη μιας μεγάλης «μάχης» κατά των ΗΠΑ.

23 Μαΐου 2019: Ο Τραμπ ανακοινώνει πακέτο αξίας 16 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αγροτών για τη ζημιά που τους προκάλεσαν οι κινεζικοί δασμοί στα αγροτικά τους προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider