Χονγκ Κονγκ: Επενδύει 80 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά νησιά του κόσμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χονγκ Κονγκ: Επενδύει 80 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά νησιά του κόσμου
To Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει να κατασκευάσει τεχνητό νησί, έκτασης περίπου 1.000 εκταρίων, προκειμένου να μπει «τέλος στη μεγάλη έλλειψη σε προσφορά γης».

Επένδυση συνολικού ύψους 80 δισ. δολαρίων έχει στα «σκαριά» το Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά κατοικίας του.

Το Χονγκ Κονγκ στοχεύει στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα τεχνητά νησιά του πλανήτη.

Σύμφωνα με το CNBC, o γενικός γραμματέας Ανάπτυξης του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί τεχνητό νησί έκτασης περίπου 1.000 εκταρίων, προκειμένου να μπει «τέλος στη μεγάλη έλλειψη προσφοράς γης».

Το συνολικό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης υπολογίζεται σε 624 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (79,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Το τεχνητό «νησί» αναμένεται να κατασκευαστεί κοντά στο νησί Lantau, με στόχο να είναι σε θέση να παράσχει 260.000 συγκροτήματα κατοικιών στο μέλλον.

Το Χονγκ Κονγκ έχει πληθυσμό που φτάνει τα 7,4 εκατομμύρια. Οι ευέλικτοι νόμοι του, το δικό του νόμισμα, καθώς και η «παράδοση» που φέρει σε χαμηλή φορολόγηση και διαφάνεια έχουν καταστήσει το Χονγκ Κονγκ ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου.

Η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή προσφορά, όμως, οδήγησαν σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές ακινήτων τα τελευταία χρόνια στο Χονγκ Κονγκ.

Και μπορεί οι αρχές να δηλώνουν πως το τεχνητό νησί θα «απορροφήσει» τις πιέσεις από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και πολλοί που επικρίνουν την εν λόγω ιδέα.

Η Greenpeace έχει ήδη αντιδράσει στα σχέδια των αρχών του Χονγκ Κονγκ, ζητώντας τους να εγκαταλείψουν την ιδέα του τεχνητού νησιού και να στραφούν στην τόνωση – και προστασία – του αγροτοδιατροφικού τομέα. Η Greenpeace ισχυρίζεται μάλιστα πως η πρότασή της είναι λιγότερο κοστοβόρα και περισσότερο φιλική στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider