Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Είμαι ένας κλόουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Είμαι ένας κλόουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό
Ο ηθοποιός κατέγραψε νέο ρεκόρ δημοτικότητας για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας μια φορά. Ήταν όμως σε μια τηλεοπτική σειρά. Ο δημοφιλής ηθοποιός, ο οποίος δεν διαθέτει καμία πολιτική εμπειρία, έκλεισε τα στόματα των επικριτών του καθώς πριν από λίγες ημέρες κατέγραψε νέο ρεκόρ δημοτικότητας μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση ο κωμικός ηθοποιός ενίσχυσε το προβάδισμά του έναντι των αντιπάλων του με 26,9% στην πρόθεση ψήφου έναντι 17,7% του νυν προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και 15,8% της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο ανατρέποντας έτσι τα προγνωστικά που έκαναν λόγο για μια μάχη ανάμεσα σε δύο από τους εμπειρότερους πολιτικούς της Ουκρανίας.

Ο 41χρονος Ζελένσκι εκμεταλλεύτηκε την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και χρησιμοποίησε το ίντερνετ για να περάσει το μήνυμά του στους ψηφοφόρους.

Ο Ζελένσκι είχε κάνει την έκπληξη τον Ιανουάριο, όταν ήρθε πρώτος στις δημοσκοπήσεις γι΄αυτές τις εκλογές, τις τόσο κρίσιμες για την χώρα, η οποία εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο και αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Για πολλούς η πολιτική του θυμίζει την λαϊκιστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Οι υποστηρικτές του ωστόσο τον θεωρούν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην παλιά φρουρά, η οποία όπως υποστηρίζουν, δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Ο Ποροσένκο ανήλθε στην εξουσία το 2014 με την φιλοευρωπαϊκή, κατά της διαφθοράς λαϊκή εξέγερση, ενώ η Τιμοσένκο ήταν το πρόσωπο της Πορτοκαλί Επανάστασης, η οποία το 2004 υποσχέθηκε μια νέα, πιο δίκαιη Ουκρανία.

«Ο Ζελένσκι θεωρείται ο ‘τίποτα από τα παραπάνω’ υποψήφιος. Επίσης είναι ένα νέο πρόσωπο, είναι μοντέρνος, είναι νέος, είναι trendy», δηλώνει στο AFP ο πολιτικός αναλυτής Βαντίμ Καρασίοφ, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο λαός έχει κουραστεί από τις παρωχημένες ιδέες και τους συνηθισμένους πολιτικούς», προσθέτει.

Αλλά όπως ο ίδιος επισημαίνει, υπάρχει διαφορά από το να χρησιμοποιηθεί η υποψηφιότητα του ουκρανού ηθοποιού απέναντι στην πολιτική ελίτ και να του εμπιστευτεί ο λαός τα ηνία της χώρας.

Παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Ζελένσκι απέχει πολύ από το να εκλεγεί καθώς πολλοί από τους υποστηρικτές του είναι νέοι και μάλλον απρόθυμοι να μετακινηθούν για να ψηφίσουν.

Υπάρχει επίσης ένας αριθμός ρεκόρ υποψηφίων (44), γεγονός που καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη την ψηφοφορία, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων.

Επιπλέον, οι ειδικοί τονίζουν ότι κανένας από τους υποψήφιους για την προεδρία δεν μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Ο Ζελένσκι, πάντως, θεωρείται πιθανό να περάσει στον δεύτερο γύρο που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 21 Απριλίου.

Ωστόσο, αν ο Ζελένσκι δεν κερδίσει την προεδρική εκλογή, η συμμετοχή στις εκλογές θα επιτρέψει στον ίδιο και στο νεοϊδρυθέν κόμμα του να εξασφαλίσουν ένα καλό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider