Μειώστε τους «διαστημικούς» μισθούς των CEO's

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώστε τους «διαστημικούς» μισθούς των CEO's

O Cristiano Ronaldo συνηθίζει να πανηγυρίζει τα γκολ που σκοράρει σε κάθε παιχνίδι με στάσεις και χειρονομίες που τείνουν να εξοργίζουν τους επικριτές του!

Ακόμη κι αν ενοχλούν πολλούς, τα άλματα του διεθνούς άσσου του ποδοσφαίρου δεν μπορούν να προκαλέσουν την οργή που προκαλεί η δημοσιοποίηση των αποδοχών του, ιδίως τώρα που η ομάδα του, η Ρεάλ Μαδρίτης, πέρασε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακόμη πιο εξοργιστικές είναι όμως οι απολαβές των ανθρώπων που διευθύνουν τις ισχυρότερες εταιρείες του πλανήτη. Η οικονομική επιβράβευση των δεξιοτήτων των πιο γνωστών CEO’s του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει πρωτοφανή επίπεδα θυμού.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι μέτοχοι της BP σχεδόν επαναστάτησαν στο άκουσμα της είδησης πως οι απολαβές του Διευθύνοντος Συμβούλου, Βοb Dudley, θα αυξηθούν ως και 20%.

Η ανοχή των μετόχων σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι πραγματικά μηδενική. Η υπομονή τους αναμένεται να εξαντληθεί και αυτή την εβδομάδα, κατά τη Γενική Συνέλευση της Anglo American. Και όχι μόνο…

Οι απολαβές των CEO’s μπορεί να είναι ίσες – ή ακόμα και υψηλότερες – έναντι εκείνης του Ronaldo, όμως κανείς από αυτούς δεν ανήκει στο… πρωτάθλημά του!

Τα υπέρογκα ποσά που λαμβάνουν οι CEO’s αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για κάθε επιχείρηση, στην προσπάθεια εδραίωσης του κάθε φορά αναγκαίου κλίματος εμπιστοσύνης.

Πρόκειται για κάτι που σίγουρα δεν είναι καινούργιο, αφού επιβεβαιώνεται διαρκώς και με κάθε τρόπο τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν τυχαία η δήλωση – του 2010 – του Richard Lambert, τότε προέδρου της ένωσης CBI, σύμφωνα με την οποία είναι ορατός ο κίνδυνος «να συμπεριφέρονται στους CEO’s σα να είναι… εξωγήινοι».

Ακόμη πιο αληθές φαντάζει αυτό σήμερα, καθώς με τους αστρονομικούς μισθούς που λαμβάνουν, οι CEO’s φαίνονται σαν από καιρό να έχουν εγκαταλείψει τον… πλανήτη Γη και να κινούνται σε άλλους… γαλαξίες!

Καμία μονομερής λύση δεν θα τους επαναφέρει στην Γη, αλλά αντίθετα, υπάρχουν τέσσερα βήματα, τα οποία αν συνδυαστούν κατάλληλα, μπορούν να οδηγήσουν στον εξορθολογισμό των απολαβών των CEO’s.

Tα βήματα αυτά περιλαμβάνουν:

- Μείωση κάθε ίχνους πολυπλοκότητας.

Συνήθως οι συμφωνίες για τις αποδοχές των CEO’s είναι τόσο περίπλοκες, που δύσκολα μπορούν να γίνουν κατανοητές. Δεν είναι τυχαία η περίπτωση της μεταλλουργικής BHP Billiton, η οποία έδωσε δύο διαφορετικά νούμερα, σε ό,τι αφορά τις απολαβές της διοίκησής της. Ο λόγος; Το ένα νούμερο είχε υπολογιστεί με βάση τους βρετανικούς κανόνες και το δεύτερο βάσει του διεθνούς οικονομικού και ρυθμιστικού κανονιστικού πλαισίου.

- Ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας.

Οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν κάθε πτυχή των οικονομικών τους στοιχείων, συναλλαγών και δραστηριοτήτων. Αυτό θα πρέπει να ισχύει σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και σε ό,τι αφορά την καταβολή μισθών στους CEO’s.

Η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων για τις απολαβές των κορυφαίων στελεχών μιας εταιρείας δύναται να μετριάσει τις αντιδράσεις για το ύψος των απολαβών αυτών. Και αυτό επιβεβαιώνεται από σειρά σχετικών ερευνών, με τελευταία τη μελέτη του Management Accounting Research.

- Αύξηση της σύνδεσης του μισθού του CEO με τις πραγματικές του επιδόσεις στην εταιρεία, είτε είναι κακές, είτε είναι καλές.

Ο Alex Edmans, στέλεχος του London Business School, εξηγεί πως οι CEO’s θα πρέπει να ενδιαφέρονται λιγότερο για το ύψος των αποδοχών τους και πολύ περισσότερο για την κατάσταση της εταιρείας την οποία διευθύνουν.

- Ενίσχυση του ρόλου και της δικαιοδοσίας της επιτροπής αμοιβών της κάθε εταιρείας.

Σαν πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής καθορισμού των αποδοχών της Barclays, η Alison Carnwath, αντέδρασε σθεναρά το 2011 στην καταβολή μπόνους του Διευθύνοντος Συμβούλου, Bob Diamond. Για την απόφασή της αυτή έπρεπε να επιχειρηματολογήσει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της βρετανικής τράπεζας.

Οι επιτροπές καθορισμού των απολαβών της κάθε εταιρείας θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε απέναντι στα «συμφέροντα» των διοικήσεων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider