«Φιλόδοξο» σχέδιο με 8.000 απολύσεις υλοποιεί η Barclays

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φιλόδοξο» σχέδιο με 8.000 απολύσεις υλοποιεί η Barclays

Απολύσεις-ρεκόρ έχει κάνει η Barclays τους τελευταίες τέσσερις μήνες, με περισσότερους από 8.000 υπαλλήλους της να έχουν μείνει χωρίς δουλειά στο πλαίσιο του δραστικού σχεδίου περικοπών που υλοποιεί η βρετανική τράπεζα.

Οι μαζικές απολύσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής «παγώματος» των προσλήψεων που υιοθέτησε ο Jes Staley αμέσως μόλις ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Barclays τον Δεκέμβριο, αλλά και των περικοπών στον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας.

Τους τελευταίους μήνες, η Barclays δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους επενδυτές να βελτιώσει τα αποτελέσματά της, ιδίως μετά την ανακοίνωση καθαρής ζημιάς 394 εκατ. λιρών για το 2015 που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του μερίσματος στο μισό για την επόμενη διετία.

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές, μάλιστα, διατύπωσαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί ο τραπεζικός κολοσσός. «Πιστεύω ότι η μείωση του μερίσματος ήταν λάθος κίνηση. Δεν εξοικονομεί κάποιο σημαντικό ποσό για να αξίζει τα παράπονα που εκφράστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 20 μεγαλύτερων επενδυτών.

«Θα ήθελα να δω την τράπεζα να παίρνει πιο δυναμικά μέτρα για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής. Είτε είσαι 100% μέσα σε αυτό είτε αποσύρεσαι εντελώς», υποστηρίζει ο ίδιος.

Ένας άλλος επενδυτής της κορυφαίας 20άδας παρατηρεί ότι η απόφαση του Staley να μειώσει το μέρισμα και να πουλήσει τις δραστηριότητες στην Αφρική «έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της τράπεζας». Εκτιμά, πάντως, ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας «θα συμβάλλουν στη βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου».

Σε δηλώσεις του σε συνέδριο τον προηγούμενο μήνα, ο CEO της τράπεζας ανακοίνωσε ότι στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, έχουν απολυθεί 6.000 άτομα –διπλάσιος αριθμός από τις συνολικές περικοπές των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Έκτοτε, οι απολυμένοι αυξήθηκαν στους 8.000, όπως αναφέρουν πηγές του Bloomberg προσκείμενες στη διοίκηση. Στα τέλη του 2015, η Barclays απασχολούσε 129.400 άτομα με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Τον Ιανουάριο, η διοίκηση ανακοίνωσε την πώληση των συμμετοχών της στην Ασία και την απόλυση 1.000 ατόμων στην περιοχή. Σχεδίαζε, επίσης, να κλείσει τα γραφεία της στη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, την Αυστραλία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Ωστόσο, ο Staley απέρριψε τις προτάσεις για περαιτέρω συρρίκνωση ή πώληση του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι εταιρείες αυτές πήγαν πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες χάρη στις διαφοροποιημένες πηγές εσόδων που διαθέτουν», δήλωσε τον Μάρτιο.

Αρκετοί επενδυτές συμφωνούν μαζί του στο ότι η Barclays πρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στον συγκεκριμένο κλάδο προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση και να αποκομίσει τα δυνητικά οφέλη της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

«Η τράπεζα δεν χρειάζεται να κάνει περικοπές κόστους», υποστηρίζει άλλος μεγαλοεπενδυτής. «Στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής έχει μεγάλη εμπειρία και διαθέτει ταλαντούχο εξειδικευμένο προσωπικό σε αυτή τη δραστηριότητα», εξηγεί.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Barclays που βάζει «ψαλίδι» στο ανθρώπινο δυναμικό της. Την Τρίτη, η ιαπωνική τράπεζα Nomura αποκάλυψε ότι έχει απολύσει περισσότερα από 500 άτομα στην Ευρώπη.

Από το 2013 έως σήμερα, η Barclays έχει εξοικονομήσει 3 δισ. λίρες από τα γενικά της έξοδα, τα οποία ανήλθαν σε 17 δισ. λίρες πέρυσι. Ο στόχος της για το 2016 είναι να περικόψει το κόστος στα 12,8 δισ. λίρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider