Φόβοι για νέες επιθέσεις - Επιχείρηση-σκούπα στη Γαλλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβοι για νέες επιθέσεις - Επιχείρηση-σκούπα στη Γαλλία

Στην παραδοχή ότι η γαλλική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις, προχώρησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Manuel Valls, ο οποίος προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος νέων επιθέσεων όσο παραμένουν ασύλληπτοι οι τζιχαντιστές που δρουν στη Γαλλία ή και το Βέλγιο. Επιχείρηση-σκούπα εξαπέλυσε όλο το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα η γαλλική αστυνομία.

Παράλληλα, το βράδυ της Κυριακής, γαλλικά μαχητικά εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς με 20 βόμβες στην πόλη Ράκα της Συρίας, την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, με τη συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων. Από τους βομβαρδισμούς έχουν πληγεί το κέντρο ελέγχου και διοίκησης των τζιχαντιστών, όπως και επίσης κέντρα ανεφοδιασμού και εκπαίδευσης στρατιωτών.

Η Βρετανία εξήγγειλε θα ενισχύσει το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών της κατά 15% και υπερδιπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ασφάλειας στην αεροπλοία για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ισλαμιστών, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.

Στην Αθήνα, ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:00 τη Δευτέρα, παρουσία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, στη διάρκεια της οποίας θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Δ. Βίτσας: Ούτε συζήτηση για συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε προοπτική συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο αναππληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση.

«Η Ελλάδα άλλο ρόλο πρέπει να παίξει. Ζητάμε λύση που θα έχει το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας στη Συρία για τη μετεγκατάσταση στις φυσικές τους εστίες» υπογράμμισε.

Frank-Walter Steinmeier: Χρειάζεται σχεδιασμένη αντιμετώπιση

Υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντιμετώπισης» εναντίον των τρομοκρατών τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήταν παρών στο Stade de France κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί με λόγια, με επιχειρήματα ούτε φυσικά με το να κλειστούμε στο καβούκι μας. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι η σχεδιασμένη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Στο πλαίσιο της σχεδιασμένης αντιμετώπισης του ISIS από τη διεθνή κοινότητα εντάσσεται «και η υποστήριξή μας σε αυτούς που αντιστέκονται στην προέλαση του ISIS, όπως κάνει η Γερμανία στο βόρειο Ιράκ με τους Πεσμεργκά, καθώς και αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ISIS», τόνισε. Υποστηρίζει, ωστόσο, την εύρεση μιας διπλωματικής λύσης για την επίτευξη της ειρήνευσης στη Συρία, έναντι μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider