Καινοτόμες επιχειρήσεις: Την 9η θέση κατακτά η Ελλάδα στην ΕΕ - Ανέβηκε 3 θέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καινοτόμες επιχειρήσεις: Την 9η θέση κατακτά η Ελλάδα στην ΕΕ - Ανέβηκε 3 θέσεις
Στην 9η θέση «σκαρφάλωσε» η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων.

Τρεις θέσεις κατάφερε να ανέβει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων κατά την τριετία 2014-2016, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία 2012-2014, «σκαρφαλώνοντας» πλέον στην ένατη θέση.

Το ποσοστό των καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 57,7%, παρουσιάζοντας άνοδο 6,7% σε σχέση με την τριετία 2012-2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής πανευρωπαϊκής έρευνας CIS (Community Innovation Survey), που παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η έρευνα αφορά περίπου 11.000 ελληνικές επιχειρήσεις με δέκα εργαζόμενους και άνω, σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Στην Ελλάδα την έρευνα πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης , σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα μοιράζεται με τη Γαλλία την ένατη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτη χώρα στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι το Βέλγιο με ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων 68,1%, ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία με 66,9% και η Φινλανδία με 64,8%.

Στην τριετία 2014-2016 οι ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν, εφάρμοσαν έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους τύπους καινοτομίας: νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα (καινοτομία προϊόντος), νέες ή σημαντικά βελτιωμένες διαδικασίες (καινοτομία διαδικασίας), νέες οργανωσιακές μεθόδους (οργανωσιακή καινοτομία), νέες μεθόδους μάρκετινγκ (καινοτομία μάρκετινγκ).

Σημαντική είναι η θέση της Ελλάδας στην καινοτομία προϊόντος ή/και διαδικασίας, με ποσοστό 47,1%, το οποίο την κατατάσσει στην έβδομη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39,5%).

Στον τομέα της Βιομηχανίας καινοτομεί το 59,5% των ελληνικών επιχειρήσεων και στον τομέα των Υπηρεσιών το 56,5% των επιχειρήσεων. Το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο της Μεταποίησης αγγίζει το 60%. Στους επιμέρους κλάδους της Μεταποίησης διακρίνονται αυτοί της "Παραγωγής Χημικών" (ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων 80,6%), της "Παραγωγής Ποτών" (72,5%), της "Παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων" (69,2%) και της "Κατασκευής πλαστικών" (69,1%).Στον τομέα των Υπηρεσιών το μεγαλύτερο ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων (62,7%) καταγράφεται στον κλάδο της "Ενημέρωσης και Επικοινωνίας".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider