«Υπάρχει και κάτι που πηγαίνει καλά μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας αναφορικά με την ελληνική κρίση, γράφει η εφημερίδα Bild.

Όπως επισημαίνει η γερμανική Bild, χάρη της λίστας με 10.588 ύποπτους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και συνολικές καταθέσεις 7 δις ελβετικών φράγκων, οι ελληνικές φορολογικές αρχές περνούν τώρα στην αντεπίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild η πρόσφατη έφοδος σε γραφεία της UBS στο Νέο Ψυχικό πραγματοποιήθηκε βάσει συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούσαν περισσότερους από 200 πελάτες. Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας κάνουν λόγο για πελάτες στους οποίους συγκαταλέγεται ένας «ολιγάρχης» (12 εκατ.), αρκετοί ηθοποιοί (με 1,5 εκατ. έκαστος), αρκετοί πολιτικοί από διάφορα κόμματα (τουλάχιστον ένας με 3 εκ.), δημοσιογράφοι (με μέσο όρο 1,5 εκατ.), δεκάδες δικηγόροι, επιχειρηματίες και δεκάδες γιατροί.

Οι γερμανικές φορολογικές αρχές αποτελούν πρότυπο για τις ελληνικές αρχές. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε στην Bild ότι «ετοιμάζουμε νόμο κατά το γερμανικό πρότυπο που δίνει σε φοροφυγάδες τη δυνατότητα αυτόκαταγγελίας και προβλέπει τακτοποίηση οφειλών και καταβολή προστίμων».
Οι ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους μόλις 300 ειδικά εκπαιδευμένους εφοριακούς για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Όμως και μόνο για τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν με βάση τα στοιχεία που απέστειλε πρόσφατα η Ρηνανία Βεστφαλία στις ελληνικές αρχές απαιτούνται 600 ειδικοί. Και επειδή οι ελληνικές φορολογικές αρχές εξετάζουν αυτήν την εποχή τέσσερεις λίστες με πιθανούς φοροφυγάδες χρειάζονταν περισσότερους από 2.000».

Σωτηρία των ελληνικών τραπεζών με χρήματα ευρωπαίων

«Ο απερχόμενος επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo Hans-Werner Sinn κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να σώσει τις ελληνικές τράπεζες με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να μην επωμιστούν τα βάρη πλούσιοι έλληνες.

Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την προσφυγική κρίση για να σώσει τις τράπεζές της αφήνοντας τους ευρωπαίους να πληρώσουν τον λογαριασμό, δηλώνει ο γερμανός οικονομολόγος στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να κλείσει το ζήτημα της ανακεφαλοποίησης με 15 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους. 

Αν όλα μετατεθούν για το 2016 τότε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών θα χάσουν τα χρήματά τους, ορισμένοι πιστωτές θα έπρεπε να αποδεχθούν κούρεμα και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα γίνονταν συνιδιοκτήτης των τραπεζών, τονίζει ο Hans-Werner Sinn. Και αυτό θέλει να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση και βιάζεται να ολοκληρώσει τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών εντός του 2015. 

Σε περίπτωση που η ανακεφαλοποίηση γίνει εντός του έτους οι νυν ιδιοκτήτες των τραπεζών, που είναι «κυρίως πλούσιες ελληνικές οικογένειες» δεν θα επωμιστούν οικονομικά βάρη και κρατούν τα ίδια κεφάλαιά τους. 

Με άλλα λόγια: «Τα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν για να σώσουν πλούσιους Έλληνες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo.