Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Τσίπρα - Ανησυχία στην Ανατολική Μεσόγειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Τσίπρα - Ανησυχία στην Ανατολική Μεσόγειο
Κρίσιμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε εκτάτως το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά των πληροφοριών για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, με παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ καταδεικνύει, αν μη τι άλλο ότι τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σοβαρά.

Η κυπριακή πλευρά, βεβαίως, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει το αν η Τουρκία έχει όντως ξεκινήσει γεώτρηση στο εσωτερικό της ΑΟΖ της ή αν απλώς κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.

«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider