Μια χούφτα εθελοντές σταματάνε τη διαρροή εγκεφάλων

Περισσότεροι από 400.000 νέοι Έλληνες, υψηλής κατάρτισης, εγκατέλειψαν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό από το 2008, σε ένα φαινόμενο που ονομάστηκε «brain drain». Και καθώς η εκροή των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών στο εξωτερικό συνεχίζεται, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακάλυπτες θέσεις εργασίας στην αγορά.

Ωστόσο, υπάρχουν καλές πρακτικές όπως αυτή της κοινωνικής πρωτοβουλίας Επιταχυντής Δεξιοτήτων Mellon, ενός απολύτως δωρεάν προγράμματος, που εφαρμόζει μια πρωτότυπη ανθρωποκεντρική μεθοδολογία και επιτυγχάνει να ταιριάξει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με τις απαραίτητες δεξιότητες, διατηρώντας το όνειρο των ανθρώπων ζωντανό. 

Το πρόγραμμα εστιάζει στα δυνατά σημεία, τις μαλακές δεξιότητες και κυρίως την ενδυνάμωση του ατόμου να διεκδικήσει τη θέση εργασίας που επιθυμεί, έχοντας πλέον στη διάθεσή του πέρα από γνώση και εργαλεία. 

Η εξατομικευμένη μεθοδολογία του Επιταχυντή Δεξιοτήτων Mellon (της Κοινωνικής Επιχείρησης knowl) εντοπίζει τις υφιστάμενες δεξιότητες καθενός/μιας κάθε ατόμου ξεχωριστά και προσφέρει μέσω του εκτενούς δικτύου εμπειρογνωμόνων (όλοι εθελοντές) εκείνες τις δεξιότητες που υπολείπονται για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων θέσεων που άπτονται του επαγγελματικού του στόχου. Αντίστοιχα, η ευελιξία του Επιταχυντή καθιστά εφικτή την επένδυση και ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε κλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες συγκεκριμένων επαγγελμάτων που έχουν υποστεί ραγδαίες αλλαγές, όπως π.χ. των Μηχανικών.

«Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα από άνεργους Μηχανικούς απευθυνθήκαμε για υποστήριξη στον Όμιλο Μυτιληναίος ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε απολύτως δωρεάν ένα ολιστικό, και παράλληλα εξατομικευμένο, κύκλο ενδυνάμωσης των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα και να καταφέρουν να σχεδιάσουν το μέλλον τους στη χώρα τους. Και το εγχείρημα πέτυχε! Πριν καν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, 55% των ωφελούμενων επιστημόνων εργάζεται ήδη στο αντικείμενο του.» Δρ. Ιωάννης Σαλαμούρης, Πρόεδρος κοινωνικής επιχείρησης knowl. 

Η Στέλλα Παπαδοπούλου Πολιτικός Μηχανικός και ωφελούμενη του προγράμματος #skills4engineers ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα αποτελεί αντίδοτο στο brain drain καθώς ήταν ένα βήμα πριν την απόφαση αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό. «Μέσα από το #skills4engineers, το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, με την παροχή συμβουλευτικής και καθοδήγησης από ανθρώπους της αγοράς και ειδικούς κατόρθωσα να αποκτήσω μία σαφέστερη εικόνα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαι να ενταχθώ. Μπόρεσα να οριοθετήσω τα δυνατά μου σημεία και να αξιολογήσω τις ικανότητές μου σε συνδυασμό με την τεχνική κατάρτιση που πήρα από το πανεπιστήμιο ώστε να τα αξιοποιήσω καλύτερα σε συνάρτηση με τις νέες ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας». Κι όλα αυτά δωρεάν, μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος, το οποίο όμως ξεχωρίζει για τον επαγγελματισμό που το διακατέχει και που παράλληλα προσφέρει. 

Τα οφέλη του #skills4engineers και ανάλογων δράσεων που ενισχύουν άμεσα την απασχολησιμότητα είναι προφανή αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά από το 2008 μέχρι το 2016, οι Έλληνες που έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό έχουν παράξει πάνω από 50 δισ. ευρώ του ΑΕΠ στις χώρες τις οποίες διαμένουν και εργάζονται . Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη της χώρας μας, η επένδυση στις δεξιότητες και την δια βίου εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας είναι απαραίτητη.