Συνεχίζεται η ένταση στο λιμάνι του Πειραιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η ένταση στο λιμάνι του Πειραιά

Τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να απομακρυνθούν όσα άτομα δεν έχουν θεσμικό ρόλο στο λιμάνι του Πειραιά και να ξεκινήσει η σταδιακή μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών προς τα κέντρα φιλοξενίας, ζητεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού (ΠΑΕΛΣ) Δημήτρης Σαϊτάκης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ελάχιστοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί προς τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ο κ. Σαϊτάκης επισημαίνει ότι ενώ οι λιμενικοί, από τη μία πλευρά, ενημερώνουν τους ανθρώπους αυτούς -στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδιασμού- ότι θα πρέπει να επιβιβασθούν σε λεωφορεία και να μετακινηθούν για λόγους ασφάλειας και υγιεινής σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, από την άλλη άτομα που εμφανίζονται ως εθελοντές και έχουν διασυνδέσεις με τους επικεφαλής της κάθε εθνότητας στο λιμάνι, τους παροτρύνουν να μη μετακινηθούν.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε κάποια επιχείρηση σύλληψης αυτών των ατόμων, καθώς κάτι τέτοιο θα εξοργίσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι.

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλης ανέφερε πως η παραμονή των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο ακτοπλοϊκό έργο, ωστόσο εν όψει των εορτών του Πάσχα και της αυξημένης επιβατικής κίνησης τίθεται θέμα ασφάλειας.

Αυτή τη στιγμή 5.000 άτομα βρίσκονται μέσα στο λιμάνι και για την εφαρμογή του ISPS (σσ.διεθνής κανονισμός για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων) οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ακτοπλόων.

Ένταση από το πρωί - Αρνούνται να μπουν στα λεωφορεία οι πρόσφυγες

Μάλιστα το πρωί της Τετάρτης δημιουργήθηκε ένταση στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μετανάστες και πρόσφυγες, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φάνηκαν έντονα ενοχλημένοι και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα. «Είμαστε και εμείς άνθρωποι πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα» τόνιζαν οι περισσότεροι, υποστηρίζοντας ότι σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες.

Κάποια στιγμή επιχειρήθηκε η σύλληψη ενός ατόμου με αποτέλεσμα η ένταση να αυξηθεί, ενώ ένας μετανάστης επιχείρησε να πετάξει ένα βρέφος, απειλώντας ότι θα χτυπήσει με το μωρό τους λιμενικούς.

Τα πνεύματα ηρέμησαν λίγο αργότερα, ωστόσο η διαμαρτυρία συνεχίστηκε.

Σε εξέλιξη από το πρωί η διαδικασία ενημέρωσης μεταναστών

Σε εξέλιξη από το πρωί βρίσκεται η διαδικασία ενημέρωσης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-3 στον Πειραιά, προκειμένου να πειστούν να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής διαμονής.

Την ενημέρωση έχουν αναλάβει τρεις γγ υπουργείων (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλειου Παπαδόπουλου, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου, και Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλη) με τη βοήθεια εκπροσώπων μεταναστών στην Ελλάδα.

Αναποτελεσματική αποδείχτηκε βέβαια η ενημέρωση αφού, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα πούλμαν εξακολουθούν να παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, χωρίς κανένας μετανάστης και πρόσφυγας να έχει επιβιβασθεί σε αυτά.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας από τον Βόλο περίπου 50 προκάτ οικίσκους, που θα μεταφερθούν με φορτηγά στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και να μεταφερθούν σε αυτό πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το καταμαράν tera jet βρίσκεται στη Χίο και αναμένεται, πιθανόν αύριο, να αναχωρήσει για διάφορα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να παραλάβει μετανάστες με προορισμό τη Μυτιλήνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider