Αρνούνται να επιβιβαστούν στα πούλμαν οι πρόσφυγες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνούνται να επιβιβαστούν στα πούλμαν οι πρόσφυγες

Άκαρπες αποβαίνουν για δεύτερη ημέρα οι προσπάθειες των αρχών για μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε δομές φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τα πούλμαν να παραμένουν άδεια.

Στελέχη του Λιμενικού, με τη συνδρομή των μεταφραστών, προσπαθούν να τους πείσουν να αποχωρήσουν, ωστόσο καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια, όπως η δυσπιστία και η ανασφάλεια. Στους 4.800 έχει μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών στο λιμάνι τη Δευτέρα, καθώς 1600 περίπου αποχώρησαν τα προηγούμενα δύο 2ωρα.

Σύμφωνα μα πληροφορίες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετοί δηλώνουν επιθυμούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους, αρκεί να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης, ενώ αρκετοί εξέφρασαν τον φόβο ότι αν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».

Τις προηγούμενες ημέρες, πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας είπαν σε ομοεθνείς τους που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές και τους συμβούλευσαν να παραμείνουν εκεί.

Από νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται τέσσερα τουριστικά λεωφορεία, με προορισμό διάφορες περιοχές της χώρας, ωστόσο παραμένουν άδεια.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες παροχής ασύλου.

Εν τω μεταξύ, ένταση προκλήθηκε, πριν από λίγο, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, λίγο πριν από τη στροφή για Ευζώνους, όπου οδηγός -ο οποίος, όπως δήλωσε, διαμένει στην περιοχή- προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από τα πλαϊνά του δρόμου που έχουν αποκλείσει οι πρόσφυγες. Ο οδηγός ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με πρόσφυγες και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.

Νωρίτερα οι πρόσφυγες απέκλεισαν και το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. Η αστυνομία είχε μετατρέψει το εν λόγω ρεύμα κυκλοφορίας σε διπλής κατεύθυνσης μετά τον αποκλεισμό του ρεύματος προς Ευζώνους. Μόλις το αντιλήφθηκαν αυτό οι πρόσφυγες, κινήθηκαν προς το άλλο ρεύμα. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους αποτρέψουν, ωστόσο τελικά οι πρόσφυγες κατάφεραν να καταλάβουν το οδόστρωμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider