Ιερώνυμος: Διετής παράταση στο ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιερώνυμος: Διετής παράταση στο ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών
Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τη μισθοδοσία των κληρικών αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τη μισθοδοσία των κληρικών αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, όπως προκύπτει από την εισαγωγική τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Παρατείνεται για μία διετία το ισχύον μισθολογικό καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών της επικρατούσας θρησκείας δαπάναις του κράτους, αλλά με την μέριμνα της Εκκλησίας», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας βήμα πίσω, μετά τις αντιδράσεις των κληρικών για τη μισθοδοσία, που ακολούθησαν την κατ' αρχήν συμφωνία του Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Και τούτο, όπως διευκρίνισε, για να δοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα, χωρίς επ' αόριστον παρατάσεις, να ρυθμίσει τα της περιουσίας της και να διοργανώσει τη διαχείρισή της.

Προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου για την επιστροφή από το Κράτος στην Εκκλησία των ακινήτων που η ίδια του έχει παραχωρήσει από 1-1-1945 για να αναλάβει τη μισθοδοσία του Κλήρου, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ παράτασης της προθεσμίας για δύο ακόμη το πολύ χρόνια με ΠΥΣ, (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου).

Επ' αυτού, ανέφερε ότι το άρθρο 17 επεξηγεί περισσότερο την περίπτωση: «Επιβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο η υποχρέωση να επιστρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδος όσα ακίνητα αυτή του είχε παραχωρήσει από την 1η-1-1945 και εφ' εξής προκειμένου να αναλάβει τη μισθοδοσία των λειτουργών όλων των βαθμίδων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Προς τούτο, τίθεται δύο (2) ετών προθεσμία, η οποία μπορεί να παραταθεί εφάπαξ με ΠΥΣ για δύο ακόμη χρόνια και ορίζεται ότι για τον ακριβή προσδιορισμό των ως άνω ακινήτων η Εκκλησία οφείλει να καταθέσει στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου τίτλους και άλλα αποδεικτικά στοιχεία».

Η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιερούς Συνόδου αποφάσισε επίσης ποια μέλη θα απαρτίζουν την Επιτροπή Διαλόγου με την πολιτεία για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου.

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει τη δυνατότητα να προσκαλεί αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων. Εν συνεχεία, ο καρπός του διαλόγου της Επιτροπής με την Πολιτεία θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε επίσης ότι από τη δισκοφορία που διεξήχθη στις 29 Ιουλίου υπέρ των πυροπλήκτων της Αττικής (Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα), έχει συγκεντρωθεί το ποσόν των 636.000 ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και σε συνεργασία με τις τρεις Μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προσφέρει χρηματικά βοηθήματα σε 300 πληγείσες οικογένειες, επιπλέον να στηρίξει άλλες 100 οικογένειες με επίδομα ικανό να συμβάλει στο κόστος έκδοσης αδείας επισκευής ή ανοικοδόμησης των σπιτιών που καταστράφηκαν, κατόπιν συνεννόησης με άλλους φιλανθρωπικούς και μη φορείς και τους εμπλεκόμενους Δήμους.

Πηγή φωτογραφιών: orthodoxiainfo

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider