Η ιστορία επαναλαμβάνεται για τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος βρίσκεται μπροστά στο ίδιο ερώτημα που βασάνιζε την κεντρική τράπεζα πριν από έναν χρόνο: τι άλλο μπορεί να κάνει για να αυξήσει το επίπεδο τιμών.

Την ώρα που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ περιμένουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, η επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές έχουν παρασύρει σε πτώση τις τιμές των εμπορευμάτων, υπονομεύοντας την προσπάθεια των αρμοδίων χάραξης πολιτικής να ενισχύουν τις πιέσεις στις τιμές μέσω της αγοράς ομολόγων με ρυθμό 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

«Υπάρχει απουσία πληθωρισμού», επισημαίνει ο Peter Dixon, οικονομολόγος της Commerzbank AG στο Λονδίνο. «Οι διεθνείς συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάζουν σαφή επιδείνωση - αυτή είναι δυνητικά μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την πρόθεση της ΕΚΤ να ρίξει περισσότερα κίνητρα στο τραπέζι».

Οι τάσεις επιβράδυνσης στον υπόλοιπο κόσμο θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει ευνοηθεί από την αύξηση στα πραγματικά εισοδήματα και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Bloomberg, η οικονομία των 19 έχει σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το γ’ τρίμηνο, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 2,4% την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 11% από την αρχή του έτους.

Αναφέροντας τη λέξη-κλειδί «επαγρύπνηση» στις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο, ο Draghi έχει άτυπα εκδηλώσει την αποφασιστική πρόθεσή του να υποστηρίξει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, υπό το φόβο ότι η αναιμική ανάκαμψη κινδυνεύει να εκτροχιαστεί την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα.

Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα ο ευρωτραπεζίτης, είναι να υποστηρίξει τα λόγια του με πράξεις, τονίζει ο Dario Perkins, επικεφαλής οικονομολόγος της Lombard Street Research. Όπως εκτιμά, «κατά πάσα πιθανότητα, η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων και θα διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Υπάρχει μια ήπια δυναμική στο ρυθμό της υποκείμενης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», σχολιάζει ο Philip Shaw της Investec στο Λονδίνο. «Η οικονομία, όμως, συνεχίζει να απειλείται από μια σειρά πτωτικών κινδύνων που παραμένουν», προειδοποιεί.