Την επόμενη bull market «γεννά» η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την επόμενη bull market «γεννά» η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου

Την απαρχή μιας νέας bull market για το πετρέλαιο, πριν την εκπνοή του 2016, προβλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, παρακολουθώντας στενά την πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Tην ώρα που η τιμή του πετρελαίου έχει χάσει και το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων το βαρέλι, δοκιμάζοντας νέα χαμηλά, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν πως μετά την ελεύθερη πτώση, μια νέα bull market θα γεννηθεί.

Όπως τονίζει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τις θέσεις της Goldman Sachs, η αλλαγή τάσης στην αγορά πετρελαίου, με στόχο… την ανάκαμψη, θα γίνει αντιληπτή εντός του 2016, αλλά όχι ακόμη. Τα θετικά μηνύματα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Όσο η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου θα εμφανίζεται μειωμένο, τόσο θα ενισχύονται οι προοπτικές για ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού», προβλέπουν οι Jeff Currie και Damien Courvalin, αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Όπως εξηγούν, «ένα είναι το μεγάλο στοίχημα των αγορών για το 2016. Ποιο είναι αυτό; Εάν τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ικανά να οδηγήσουν σε εξισορρόπηση των αγορών, ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η γέννηση μιας νέας bull market».

«Εμείς επιμένουμε πως η νέα bull market θα είναι εδώ προς τα τέλη του έτους», προσθέτουν, για να συμπληρώσουν, μάλιστα, πως το ανοδικό ράλι της τιμής του πετρελαίου θα έρθει όταν η ζήτηση πάρει ξανά την ανιούσα.

«Όταν οι… παθητικοί επενδυτές αρχίσουν να αγοράζουν, τότε θα έρθει και το τέλος της bear market. Tότε θα είναι η ώρα για bullish (αισιόδοξες) εκτιμήσεις», σημειώνουν.

Υπενθυμίζεται εδώ πως σε πρόσφατη έκθεση προς τους επενδυτές – πελάτες της, η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει πως μπορεί να μην επιτευχθεί η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, εάν η τιμή του «μαύρου χρυσού» δεν «δοκιμάσει» προηγουμένως τα χαμηλά των 20 δολαρίων το βαρέλι.

«Η πτώση του πετρελαίου στα 20 δολάρια το βαρέλι δεν αποτελεί το βασικό μας σενάριο. Πιο πιθανή είναι η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού στα επίπεδα των 40 δολαρίων το βαρέλι εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους», επισημαίνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider