Ολοένα και μεγαλώνει η αναταραχή στις ΗΠΑ καθώς συνεχίζονται διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες μετά τα ενίοτε βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που ξέσπασαν μετά τις επιχειρήσεις «σκούπα» εναντίον νόμιμων και παράνομων μεταναστών, με τον πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να υπογράφει την Δευτέρα διάταγμα για την ανάπτυξη επιπλέον 2.000 μελών της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, ενώ αρχικά έλαβε την εξαιρετικά ασυνήθιστη απόφαση να αναπτύξει εντός αμερικανικής επικράτειας 700 μέλη των πεζοναυτών.
Το μέτρο προκάλεσε οργή και σύγχυση σε πολλούς, ιδίως διαδηλωτές, αλλά και πολιτικούς των Δημοκρατικών, που κατηγορούν τον πρόεδρο πως ρίχνει λάδι στη φωτιά.
PRESS RELEASE: Approximately 700 Marines with 2nd Battalion, 7th Marines, 1st Marine Division will seamlessly integrate with the Title 10 forces under Task Force 51 in the Los Angeles Area. @DODResponse @1stMEF @DeptofDefense @USArmyNorth
Read more: https://t.co/7D3vLT4JEU— U.S. Northern Command (@USNorthernCmd) June 9, 2025
Η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι χρησιμοποίησε την πόλη ως ένα «test case» για την ανάληψη των καθηκόντων των τοπικών και πολιτειακών αρχών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δήλωσε ότι η παρέμβαση ήταν εντελώς αδικαιολόγητη. Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα δήλωσε ότι η πόλη ήταν ειρηνική πριν από τις επιδρομές που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας «αυτό είναι το χάος που ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον» και ότι «τίποτα δεν δικαιολογούσε τις επιδρομές, τίποτα δεν συνέβαινε».
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, που έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της ανάπτυξης της εθνοφρουράς, έκρινε πως η ανάπτυξη των πεζοναυτών το μόνο που θα εκπληρώσει είναι η «διεστραμμένη φαντασίωση ενός δικτατορικού προέδρου».
Ο κυβερνήτης Νιούσομ επέκρινε επίσης την αποστολή 2.000 επιπλέον εφέδρων, ενώ οι πρώτοι δεν έχουν καν λάβει όπως τόνισε ούτε νερό, ούτε τροφή. «Έχουν αναπτυχθεί 300, οι υπόλοιποι περιμένουν, αναξιοποίητοι, σε ομοσπονδιακά κτίρια, χωρίς διαταγές», ανέφερε ο κ. Νιούσομ μέσω X.
«Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη δημόσια ασφάλεια, αφορά το χάιδεμα του εγώ ενός επικίνδυνου προέδρου», εξεμάνη.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ρομπ Μπόντα, ανακοίνωσε αγωγή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, ζητώντας από το δικαστήριο να κρίνει παράνομη την ενεργοποίηση της Εθνοφρουράς χωρίς τη συναίνεση του κυβερνήτη.

«Ο Τραμπ ποδοπατεί την κυριαρχία της πολιτείας μας και καταχράται την εξουσία του», τόνισε ο Μπόντα σε συνέντευξη Τύπου.
Σε μια ένδειξη της έκτασης που έχουν λάβει οι διαμαρτυρίες και οι επιδρομές για τη μετανάστευση, ο Διευθυντής της Ενοποιημένης Σχολικής Περιφέρειας του Λος Άντζελες, Αλμπέρτο Καρβάλιο, διέταξε την αστυνομία να παρακολουθεί τις περιμέτρους περίπου 100 πανεπιστημιουπόλεων, επικαλούμενος φόβους ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες μετανάστευσης ενδέχεται να παρέμβουν στις τελετές αποφοίτησης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο Καρβάλιο είπε ότι είχε λάβει «απειλές από υψηλού επιπέδου» φορείς, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η ανάπτυξη των στρατευμάτων είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ενεργοποιείται η Εθνοφρουρά πολιτείας χωρίς αίτημα του κυβερνήτη της. Τελευταία φορά έγινε το 1965 από τον Πρόεδρο Τζόνσον για την προστασία πορείας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αλαμπάμα.
Ο Τραμπ επικαλέστηκε νόμο που επιτρέπει την κινητοποίηση ομοσπονδιακών δυνάμεων σε περίπτωση «εξέγερσης ή κινδύνου εξέγερσης κατά της εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών».
Τραμπ: Θα χτυπάμε πιο σκληρά από ποτέ
Ξεκάθαρα αποφασισμένος να σκληρύνει τον τόνο, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Truth Social απευθυνόμενος σε αυτούς που χαρακτήρισε συμμετέχοντες σε «ανταρσία», «πληρωμένους» μάλιστα: «αν φτύνουν, θα χτυπάμε, και σας υπόσχομαι πως θα χτυπάμε πιο σκληρά από ποτέ».
Μέλη της εθνοφρουράς με στρατιωτικές στολές, εφοδιασμένοι με ρόπαλα και ασπίδες αντιμετώπισης ταραχών, αναπτύχθηκαν χθες μπροστά σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης της πόλης. Απέναντί τους, διαδηλωτές φώναζαν «γουρούνια, γυρίστε σπίτια σας!».
Ολοένα πιο ογκώδες πλήθος συνέκλινε στο κέντρο του Λος Άντζελες, όπου αστυνομικοί χώριζαν τους διαδηλωτές από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Κουφάρια απανθρακωμένων αυτοκινήτων είναι σπαρμένα στους δρόμους, απομεινάρια των ταραχών που οδήγησαν σε 56 συλλήψεις μέσα σε δυο ημέρες.

Ο κυβερνήτης Νιούσομ, δυνητικός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2028, συγκαταλέγεται στους αγαπημένους στόχους του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, που πέταξε χθες πως θα ήταν «σούπερ» αν συλλαμβανόταν ο Δημοκρατικός.
Ο άνθρωπος στον οποίο ανέθεσε την εκτέλεση του προγράμματός του για μαζικές απελάσεις μεταναστών, ο Τομ Χόμαν, διαβεβαίωσε χθες πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει «καμιά πρόθεση» να συλλάβει τον κυβερνήτη, διαβεβαιώνοντας πως το προεδρικό σχόλιο αφαιρέθηκε από το «πλαίσιό του» και παρερμηνεύθηκε.