Στενεύουν τα χρονιά περιθώρια για τον καθαρισμό των οικοπέδων στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας και φέτος οι αμελείς πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να έχει αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων αλλά έχει αυξηθεί και ο αριθμός των καταγγελιών.
Οι πολίτες καλούνται να εισέλθουν και να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας (akatharista.apps.gov.gr) μέχρι τις 15 Ιουνίου 2025. Φυσικά, προϋπόθεση υποβολής της δήλωσης είναι να έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους και τους ακάλυπτους χώρους.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Πέρυσι, η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων έληγε ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στα μέσα Ιουλίου και η προσπάθεια είχε χαρακτηριστεί ως πιλοτική. Το 2024 δηλώθηκαν 830.000 καθαρισμοί οικοπέδων επί συνόλου 1.200.000 - 1.300.000, ένας αριθμός που θεωρήθηκε ικανοποιητικός. Φέτος, μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι δηλώσεις ήταν λίγο πάνω από τις 200.000 αλλά όπως είναι αναμενόμενο οι ταχύτητες ανεβαίνουν όσο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας.
Από την άλλη, πέρυσι η συμμετοχή των δήμων και κοινοτήτων ήταν μικρή όσον αφορά στους καθαρισμούς αλλά και στους ελέγχους των δηλώσεων και των καταγγελιών (πέρυσι από τους 334 δήμους της χώρας ανταποκρίθηκαν 185), φέτος, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προσδοκά ότι οι ΟΤΑ θα αξιοποιήσουν τα 40 εκατομμύρια που θα διατεθούν για αυτό τον σκοπό. Το 2024, οι καταγγελίες έφθασαν ήταν γύρω στις 3.800 και αυτή τη στιγμή και ενώ υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για την υποβολή τους, προσεγγίζουν τις 1.700.
Όπως είναι γνωστό, οι καταγγελίες γίνονται ψηφιακά με ταυτοποίηση του καταγγέλλοντος μέσω της ίδια πλατφόρμας που γίνονται και οι δηλώσεις καθαρισμού οικόπεδο και μπορεί να είναι είτε επώνυμες είτε ανώνυμες. Για την υποβολή τους απαιτείται να συμπληρωθούν τα στοιχεία του καταγγελλόμενου οικοπέδου καθώς και οι σχετικές ενέργειες πυρασφάλειας.
Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα
Όπως έχει επισημάνει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, φέτος οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί ενώ έχει παρέλθει η περίοδος χάριτος που είχε χορηγηθεί πέρυσι, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου.
Η μη υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ. Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ότι εάν κάποιος υποβάλει δήλωση αλλά διαπιστώσει ότι έχει συμπληρώσει λάθος κάποιο/α από τα πεδία, δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/τροποποίησης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης.