Μητσοτάκης για Ερντογάν: Λάθος η εντύπωση πως δεν θα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης για Ερντογάν: Λάθος η εντύπωση πως δεν θα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα "διεθνοποιήσω" ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα - Μητσοτάκης: Το θέμα του πλαφόν στις τιμές τις ενέργειας θα τεθεί εκ νέου

Έκανε επίσης σαφές ότι υποστηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και είπε ότι θα ήταν λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει κάποιου είδους οφέλη.

Επεσήμανε πως τώρα είναι η ώρα να είμαστε ενωμένοι και πως το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ενισχύοντας την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης ενισχύουμε και το ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, εξαιρετικά δυσαρεστημένος με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ιστορική ομιλία που εκφώνησε στο αμερικανικό Κογκρέσο, σημείωσε πως «δεν πρόκειται να συναντηθώ ποτέ ξανά μαζί του».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως απηύθυνε συστάσεις στις ΗΠΑ ώστε να μην προχωρήσουν στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

«Για μένα, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας παράλληλα πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν την απόφασή τους, χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό», όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu.

«Η ενέργεια θα είναι ο τομέας κλειδί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια θα είναι ο τομέας κλειδί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πως μπορούμε να έχουμε ηγετική θέση στη φάση της μετάβασης αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές και τις νέες τεχνολογίες για την κλιματική αλλαγή.

Υπογράμμισε ακόμη ότι θα θέσει το θέμα της λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας επειδή δεν θέλει να φθάσουμε στο σημείο που η χώρα μας θα λαμβάνει μέτρα στήριξης συνεχώς σε εθνικό επίπεδο χωρίς να υπάρχει στήριξη σε ευρωπαϊκό. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο μέλλον αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό το να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αύριο, ή τον επόμενο μήνα, σε τρεις μήνες ή ακόμη περισσότερο τον επόμενο χειμώνα για να στηρίξουμε τον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση περιεστράφη γύρω και από την πράσινη μετάβαση καθώς και μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να οργανώσει και να αντιμετωπίσει η ΕΕ και ολοκληρώθηκε με αναφορά στις αξίες αλλά και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ.

«Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη»

Σε ερώτηση σχετικά με την Ουκρανία και το κατά πόσον επηρεάζει την Ευρώπη κι αν ακόμη θα την αλλάξει για πάντα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια ιστορική καμπή επισημαίνοντας ότι ολόκληρη η περίοδος που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990 με την πτώση του Τείχους φθάνει ξεκάθαρα σε ένα τέλος.

Τόνισε ότι ήδη έχει συντελεστεί αλλαγή στην Ευρώπη που εμφανίστηκε ενωμένη και κινήθηκε ταχέως στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ενώ η κρίση αυτή έδωσε εκ νέου σκοπό στο ΝΑΤΟ και ωθεί την Ευρώπη να σκεφτεί τη στρατηγική αυτονομία της. Είπε μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν οπαδός αυτής της ιδέας και πριν την κρίση στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ενδεικτικός για την ανάγκη αυτή. Επεσήμανε ότι πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές, να διαφοροποιήσουμε τις πηγές υδρογονανθράκων βραχυπρόθεσμα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο όντας εταίρος -κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο και με δεδομένο ότι η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει στρατηγική θέση τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ έκανε αναφορά στην ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν τιμή για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα μας. Αφού επεσήμανε ότι έγινε αναφορά ιστορική στην αθηναϊκή δημοκρατία και την επιρροή της τόνισε επίσης ότι υπήρξε εστίαση και στη σημερινή πραγματικότητα και επεσήμανε πως υπάρχει ισχυρή στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ που δεν εστιάζεται μόνο στην άμυνα αλλά επεκτείνεται και στην ενέργεια, με ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη και την προφανή στρατηγική σημασία της για την ενεργειακή προμήθεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. Προκειμένου να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια, ο πλέον εύκολος τρόπος να το κάνουμε είναι να φέρουμε LNG στη Βόρεια Ελλάδα κι από εκεί να διοχετεύεται στις αγορές των Βαλκανίων, είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ακόμη πως πολύ σημαντική είναι και η οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ και ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει πώς η χώρα μας έχει αλλάξει μέσα στα τελευταία τρία χρόνια και να τονίσει πως η Ελλάδα των μεγάλων ελλειμμάτων, η Ελλάδα που ελεγχόταν εν πολλοίς από προγράμματα δεν υπάρχει πλέον.

Είπε χαρακτηριστικά ότι όταν επισκέφθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 μιλούσαν ακόμη για το πώς θα επισκεφτόταν το ΔΝΤ ενώ σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα αφού η χώρα μας αποπλήρωσε το δάνειό της στο ΔΝΤ, δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο.

Σε ερώτηση για το πώς συνέβη αυτό το οικονομικό θαύμα τόσο γρήγορα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι άλλαξε η πολιτική προσέγγιση καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολόγησε την πραγματική οικονομία κι αυτό είναι κάτι που είχε επισημανθεί ως λάθος.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των επενδύσεων, εσωτερικών και ξένων και αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για το ότι η χώρα μας είχε τη μεγαλύτερη μείωση φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών. Το κάνουμε αυτό χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας βιωσιμότητα, είπε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι μετασχηματίζεται πλήρως το κανονιστικό περιβάλλον και μετασχηματίζεται ψηφιακά το κράτος κατά τρόπον ώστε πατάσσεται η γραφειοκρατία και οι Έλληνες μπορούν πλέον να συναλλάσσονται με το κράτος μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Αναφέρθηκε επίσης στην έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και τον εθνικό στόχο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Εξήγησε ότι η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη πριν από μία δεκαετία και τόνισε ότι ηττήθηκε ο λαϊκισμός γιατί αποδείχθηκαν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τη δουλειά της καλύτερα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτής της κυβέρνησης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ. Επεσήμανε ακόμη ότι δόθηκε στήριξη στις εταιρείες προκειμένου να υπάρξει διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποστολάκης: Ξέρει να παίζει τους εκβιασμούς η Τουρκία - Κάποια στιγμή θα πάρει F-35

gazzetta
gazzetta reader insider insider