Ουκρανία: Χιλιάδες περισσότεροι οι νεκροί από τον επίσημο απολογισμό, τονίζει ο ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Χιλιάδες περισσότεροι οι νεκροί από τον επίσημο απολογισμό, τονίζει ο ΟΗΕ
Σύμφωνα με το επίσημο απολογισμό του Οργανισμού, 3.381 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου. Αναφορές για δολοφονία δεκάδων αμάχων από τους Ρώσους στο Ιζιούμ

Τελευταία ενημέρωση: 15:57

Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Ουκρανία προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμο στη χώρα είναι κατά χιλιάδες μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται στους απολογισμούς του Οργανισμού.

Σημειώνεται πως μέχρι χθες, Δευτέρα 9 Μαΐου, ο απολογισμός του ΟΗΕ ανέφερε πως 3.381 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, Ματίλντα Μπόνερ, δήλωσε την Τρίτη πως «εργαζόμαστε για τα νούμεα, αλλά το μόνο που μπορώ να πω μέχρι στιγμής είναι πως οι νεκροί είναι κατά χιλιάδες περισσότεροι από τα στοιχεία που έχουμε δώσει στη δημοσιότητα».

Η ίδια σημείωσε πως η «μαύρη τρύπα» του πολέμου είναι η Μαριούπολη, γιατί «είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση και επαρκείς πληροφορίες από την περιοχή».

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η ομάδα της ερευνά επίσης «αξιόπιστες καταγγελίες», όπως τις χαρακτήρισε, για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και εκτελέσεις από ουκρανικές δυνάμεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων εισβολής και συνδεόμενων με αυτές ένοπλων ομάδων.

«Σε ό,τι αφορά την έκταση των παραβιάσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η κλίμακα είναι σημαντικά μεγαλύτερη στην πλευρά των καταγγελιών εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, καταγράφουμε επίσης παραβιάσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις», είπε.

Αναφορές για δολοφονία δεκάδων αμάχων από τους Ρώσους στο Ιζιούμ

Σημειώνεται πως το Κίεβο έκανε καταγγελία για τον θάνατο δεκάδων αμάχων στην Ουκρανία από τον ρωσικό σύμφωνα με το Associated Press.

Στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφερε πως εντοπίστηκαν οι σωροί 44 πολιτών σε συντρίμμια στην πόλη Ιζιούμ, που πολιόρκησαν οι ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο.

Παραμένουν άμαχοι στο Αζοφστάλ

«Τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες» παραμένουν στις υπόγειες στοές αυτού της χαλυβουργίας Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» στη χαλυβουργία αυτή, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας.

Η Βερεσούκ διέψευσε, εξάλλου, τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο αρνήθηκε από την πλευρά του να πει αν είναι «σίγουρος 100%» ότι όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό» να επιαληθευθεί όσο δεν υπάρχει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στο πεδίο.

Οι ουκρανικές αρχές «εργάζονται» στο εξής για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί, του ιατρικού προσωπικού και των στρατιωτικών ιερέων της χαλυβουργίας, ελπίζοντας παράλληλα για τη βοήθεια διεθνών οργανισμών και της Τουρκίας, είπε εξάλλου η Βερεσούκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέπτεται την Μπούτσα

Γαλλία και Μεξικό ζητούν να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider