Η Φινλανδία κατάσχεσε ρωσικά έργα τέχνης αξίας 42 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Φινλανδία κατάσχεσε ρωσικά έργα τέχνης αξίας 42 εκατ. ευρώ
Στην κατάσχεση έργων τέχνης αξίας πάνω από 42 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται καθ' οδόν προς τη Ρωσία και υπόκεινται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε η Φινλανδία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg.

Στην κατάσχεση ρωσικών έργων τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και αντίκες) με αξία άνω των 42 εκατ. ευρώ προχώρησε η Φινλανδία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg, καθώς υπόκεινται στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Πιο αναλυτικά, τα ρωσικά έργα τέχνης κατασχέθηκαν στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας στις 2 και 3 Απριλίου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της σκανδιναβικής χώρας, ωστόσο εξακολουθούν να ανήκουν στη Ρωσία και δεν δημεύτηκαν, αλλά κατασχέθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ως παραλήπτες των έργων τέχνης είχαν δηλωθεί αρκετά ρωσικά μουσεία, ενώ ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας, ανέφερε πως η χώρα λαμβάνει υπόψιν της τις διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περιόδους πολέμου.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρός της Δούμας, διέταξε έρευνα σχετικά με την κατάσχεση έργων τέχνης και ζήτησε να προταθούν σχετικά μέτρα.

«Όσον αφορά τους πίνακες που παρακρατήθηκαν, θα επιστραφούν και θα επιβληθεί πρόστιμο. Αυτοί που το έκαναν αυτό στη Φινλανδία μάλλον δεν θυμούνται καλά την ιστορία τους», είπε ο Βολοντίν.

Όπως σημειώνει το δίκτυο, η παραπάνω απόφαση των φινλανδικών αρχών έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που λήφθηκε στα τέλη Μαρτίου η οποία έθετε υπό «νομική κηδεμονία» 21 γιοτ, προκειμένου να διερευνηθεί εάν οι ιδιοκτήτες τους υπόκεινται σε κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία διέκοψε τις σιδηροδρομικές αποστολές εμπορευμάτων προς τη Φινλανδία

Έρχονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΕΕ, ΗΠΑ και G7

gazzetta
gazzetta reader insider insider