Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία - Πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνομπίλ - Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία - Πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνομπίλ - Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων
Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Τελευταία ενημέρωση: 15:03

Ρωσικά πλοία εισήλθαν στις κλειστές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, Δευτέρα 28/3, και το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εκτιμά ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να εξαπολύσουν πυραυλικά χτυπήματα εναντίον στόχων στην ξηρά.

Στο μεταξύ η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθουν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις χθες βράδυ, ενώ ένας χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.

Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».

Τριήμερο διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Ρωσίας στην Τουρκία

Ξεκινά σήμερα νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σε τουρκικό έδαφος. Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από σήμερα Δευτέρα στην Τουρκία για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε χθες ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για συμφωνία που θα προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του, την οποία ωστόσο θα θεσει σε δημοψήφισμα.

Νέες πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνομπίλ - Αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα, νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», επέμεινε η ίδια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες ότι η κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς παραμένει αμετάβλητη. Είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πυρκαγιές γύρω από το Τσερνόμπιλ δεν ήγειραν μείζονα ραδιολογικό κίνδυνο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Ειδική αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.

Η κυρία Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην περιοχή όπου βρίσκεται το μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο και ότι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Η Μαριούπολη πρέπει να εκκενωθεί πλήρως

Η Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να συμφωνηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους.

Το Κίεβο δεν ανακοινώνει νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Το Τσερνίχιβ χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία.

Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η υποδομή της πόλης καταστράφηκε από "έντονες μάχες", αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ζημιών, έγραψε το Σάββατο στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βιατσεσλάβ Τσάους.

Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν ήδη υποστεί ζημιές από βομβαρδισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες και είχαν αποκοπεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, βομβαρδίστηκαν το Σάββατο, ανέφερε η Ukrayinska Pravda επικαλούμενη την κρατική αρχή που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά.

Νάρκη βρέθηκε στη θάλασσα κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία

Ομάδα δυτών των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων προσπαθεί να εξουδετερώσει νάρκη που εντοπίστηκε περίπου 70 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ κι άλλες νάρκες έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες.

Νωρίτερα σήμερα οι τουρκικές αρχές ασφάλισαν νάρκη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, ενώ το Σάββατο εξουδετέρωσαν μια άλλη, πυροδοτώντας μια ισχυρή έκρηξη βόρεια της Κωνσταντινούπολης.

Η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αρκετές νάρκες έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, αφού αποκόπηκαν από καλώδια κοντά στα ουκρανικά λιμάνια. Το Κίεβο διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό, χαρακτηρίζοντάς τον παραπληροφόρηση και προσπάθεια αποκλεισμού τμημάτων της θάλασσας.

Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μιλά ουκρανός αξιωματικός

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία (ουκρανικό γενικό επιτελείο)

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί εναντίον κάθε συνεργασίας με τη Ρωσία

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα πως τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;»

Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα».

«Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες».

Το Κίεβο θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της χώρας

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργά χθες Κυριακή.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και το ανατολικό τμήμα της χώρας

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πόλη όπου ζουν εργάτες του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ

Σολτς: Η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία θα τελειώσει «γρήγορα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider