Κίεβο: Η κατάπαυση του πυρός στο επίκεντρο του νέου γύρου συνομιλιών με τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίεβο: Η κατάπαυση του πυρός στο επίκεντρο του νέου γύρου συνομιλιών με τη Ρωσία
Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σήμερα θα επικεντρωθεί στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία

Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σήμερα θα επικεντρωθεί στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει: η ειρήνη, η άμεση κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων και μόνον έπειτα από αυτό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις σχέσεις μας γειτονίας και για τις πολιτικές μας διαφορές», σημειώνει ο Ποντόλιακ σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter.

«Διαπραγματεύσεις. Τέταρτος γύρος. Για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφάλειας. Δύσκολη συζήτηση», αναφέρει επίσης σε γραπτό του μήνυμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο προσθέτει ότι πιστεύει πως η Ρωσία «εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας κατά (ουκρανικών) ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική».

Οι συνομιλίες αναμένεται να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Δύση πρέπει να μας υποστηρίξει για να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με όπλα και να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία για να βοηθήσει να αποτραπεί άλλες χώρες να συρθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως ζητήσει από τους συμμάχους της να κάνουν περισσότερα για να τη βοηθήσουν να αντισταθεί στην ρωσική εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σύρει κι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών του NATO, στον πόλεμο.

«Προς αυτούς στο εξωτερικό που φοβούνται ότι θα "συρθούν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο". Η Ουκρανία αντεπιτίθεται επιτυχώς. Χρειαζόμαστε να μας βοηθήσετε να πολεμήσουμε. Προμηθεύστε μας με όλα τα απαραίτητα όπλα», αναφέρει ο Κουλέμπα σε μήνυμά του στο Twitter.

«Εφαρμόστε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και απομονώστε την πλήρως. Βοηθήστε την Ουκρανία να αναγκάσει τον Πούτιν σε αποτυχία και θα αποτρέψετε έναν ευρύτερο πόλεμο», υπογραμμίζει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Δύση πρέπει να μας υποστηρίξει για να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο

Ουκρανία: Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τις γραμμές του μετώπου

gazzetta
gazzetta reader insider insider