Euroferry Olympia: Στους 11 οι αγνοούμενοι, απεγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί - Στην Κέρκυρα 278 διασωθέντες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroferry Olympia: Στους 11 οι αγνοούμενοι, απεγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί - Στην Κέρκυρα 278 διασωθέντες
Δέκα επιβάτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Τρεις Έλληνες μεταξύ των αγνοούμενων. Έρευνες από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Τελευταία ενημέρωση: 19.03

Από άνδρες της ΕΜΑΚ εντοπίστηκαν οι δύο αλλοδαποί οδηγοί που ήταν εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό του Ε/Γ-Ο/Γ «Euroferry Olympia», σημαίας Ιταλίας, που εξακολουθεί να φλέγεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας.

Ελικόπτερο αναμένεται να επιχειρήσει τη διάσωση των δύο ατόμων πάνω από το κατάστρωμα του πλοίου και τους οποίους αναμένεται να μεταφέρει στην Κέρκυρα.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ταυτοποίησης και καταμέτρησης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Euroferry Olympia", στο οποίο από τα μεσάνυχτα μαίνεται πυρκαγιά ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 277 άτομα, ενώ 11 ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, φέρονται ως αγνοούμενοι. Στη λίστα των διασωθέντων συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμα άτομο που δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα των επιβατών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός είπε ότι είναι σε εξέλιξη από το πρωί επιχείρηση για απεγκλωβισμό ακόμα δύο αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου και έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ που κατευθύνονται στην Κέρκυρα θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τους δύο άνδρες.

Όπως τόνισε ο κ.Λαγκαδιάνος καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από 3 ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και επιβατηγό οχηματαγωγό Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται επίσης ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο μεταβαίνει εξάλλου Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Κέρκυρας έφτασαν το πρωί πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής που μετέφερε τους διασωθέντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Euroferry Olympia» στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας καθώς εκτελούσε δρομολόγιο από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι. Στο λιμάνι βρίσκονται τρία ασθενοφόρα, δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Πώς εξελίχτηκε το χρονικό

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 4:30 τα ξημερώματα στο πλοίο «Euroferry Olympia», με σημαία Ιταλίας, ενώ έπλεε ανοιχτά της Ερείκουσας, από Ηγουμενίτσα στο Πρίντεζι. Το πλοίο εκκενώθηκε από τους 231 επιβάτες και το 51μελές πλήρωμά του μετά από αίτημα του πλοιάρχου και επιβιβάστηκαν ασφαλείς σε λέμβους. Το πλοίο καίγεται ολοσχερώς ενώ κάτω από το κατάστρωμα που ξέσπασε η φωτιά υπήρχαν περίπου 160 φορτηγά.

Σκάφος του Λιμενικού μετέφερε έναν ελαφρά τραυματία, πιθανότατα μέλος του πληρώματος, στο λιμάνι της Κέρκυρας και τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας η επίσημη καταγραφή επιβατών και πληρώματος θα γίνει στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των λιμενικών αρχών καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές με τους ανέμους να πνέουν βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν πέντε σκάφη του Λιμενικού σώματος και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής και σπεύδουν η φρεγάτα Ύδρα και τρία ελικόπτερα.

Νωρίς το πρωί μίλησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος για την ενημέρωση που είχε για τη φωτιά στο πλοίο, σημειώνοντας ότι δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κάτι ανησυχητικό όσον αφορά την κατάσταση υγείας επιβατών και πληρώματος. Ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι οι καλές καιρικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή βοήθησαν στην έγκαιρη επέμβαση των Λιμενικών αρχών. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος, υπογράμμισε ο κ. Κατσαφάδος.

Grimaldi: Η πυρκαγιά ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο της, το Euroferry Olympia, ανοικτά της Κέρκυρας, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

ΠΝΟ: Να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μη χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά» τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Euroferry Olympia" ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχει τονίσει και υπογραμμίσει, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Εκφράζει «την πλήρη συμπαράστασή της στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: Epiruspost.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider