Γαλλία: Εγκρίθηκε «υπό όρους» το κυβερνητικό σχέδιο για το πάσο εμβολιασμού Covid-19

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Εγκρίθηκε «υπό όρους» το κυβερνητικό σχέδιο για το πάσο εμβολιασμού Covid-19
Μία προϋπόθεση ήταν να μην απαιτείται το πάσο για τη συμμετοχή σε πολιτικές συναντήσεις.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε σήμερα υπό όρους το σχέδιο της κυβέρνησης για το πάσο εμβολιασμού, το οποίο θα απαιτεί από άτομα άνω των 16 ετών να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την Covid-19 για να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια ή κινηματογράφους.

Μία προϋπόθεση ήταν να μην απαιτείται το πάσο για τη συμμετοχή σε πολιτικές συναντήσεις. Το Συμβούλιο έκρινε επίσης ότι αυτό πρέπει να τελειώσει μόλις δεν θα είναι πλέον απαραίτητο.

Μέχρι τώρα, οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους επιδεικνύοντας το αποτέλεσμα πρόσφατου αρνητικού τεστ. Αυτό δεν θα ισχύει από τις 24 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα εφαρμοστεί το πάσο εμβολιασμού.

Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα (13/1) η γαλλική Γερουσία ενέκρινε την τροποποιημένη εκδοχή ενός σχεδίου νόμου το οποίο μετατρέπει το ισχύον υγειονομικό πάσο σε ένα αυστηρότερο «εμβολιαστικό πάσο», με 249 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 26 αποχές.

Με βάση το νομοσχέδιο, οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν εμβολιαστικό πάσο για να τους επιτρέπεται η πρόσβαση στα εστιατόρια, τα μπαρ, τους πολιτιστικούς χώρους ή τα διαπεριφερειακά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το αρνητικό διαγνωστικό τεστ δεν θα επαρκεί πλέον παρά μόνο για την πρόσβαση στις δομές υγείας και στις υπηρεσίες.

Με βάση το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία, το εμβολιαστικό πάσο μπορεί να επιβληθεί όταν ο αριθμός των νοσηλειών από Covid-19 ξεπεράσει τις 10.000 σε εθνικό επίπεδο και θα αναστέλλεται αυτομάτως η χρήση του κάτω από αυτό το όριο.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλευομένων με τη νόσο πλησιάζει τους 24.000, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι γερουσιαστές μείωσαν επίσης το ηλικιακό όριο του πάσου στους πολίτες άνω των 18 ετών. Οι ανήλικοι από 12 ως 17 ετών θα καλούνται να παρουσιάζουν ένα απλό υγειονομικό πάσο το οποίο σημαίνει ότι αρκεί να έχουν αρνητικό τεστ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους- Aνοίγουν τα κέντρα διασκέδασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider