Βασικό μισθό σε όλους τους πολίτες θα δίνει η Φινλανδία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βασικό μισθό σε όλους τους πολίτες θα δίνει η Φινλανδία

Το ενδεχόμενο να πληρώνει «βασικό μισθό» ύψους 560 ευρώ ανά μήνα εξετάζει η Φινλανδία, καθώς εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία.

Σε πρωτη φάση, η χώρα θα πληρώνει βασικό μισθό σε 2.000 πολίτες που θα επιλέξει τυχαία για να δει πόσο η παροχή αυτή θα επηρεάσει την απασχόληση και την οικονομία, γενικότερα.

Το «πείραμα», το οποίο θα ξεκινήσει το 2017, θα φέρει εις πέρας το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας (Kela) και προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος σε αυτό είναι να λαμβάνει κάποιο κοινωνικό επίδομα. Για λόγους ευνόητους, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές.

«Στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να κάνουμε ένα πείραμα με τον βασικό μισθό προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να μεταρρυθμιστεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέσω του βασικού μισθού, ιδίως όσον αφορά στα αντικίνητρα εύρεσης εργασίας [που πολλές φορές δημιουργούνται μέσω της παροχής επιδομάτων ανεργίας από το κράτος]», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Φινλανδίας.

Για να αξιολογηθούν οι επιδράσεις του βασικού εισοδήματος στην απασχόληση, οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν προσεκτικά, διευκρινίζει ο υπουργός. Η ομάδα στην οποία απευθύνεται το πείραμα δεν αφορά όσους λαμβάνουν συντάξεις ούτε τους φοιτητές. Ο βασικός μισθός θα προσδιοριστεί με βάση τις συνθήκες που ισχύουν στην αγορά και, κυρίως, τη βασική ημερήσια αποζημίωση.

Η ιδέα της παροχής βασικού μισθού, ή της εφαρμογής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις δυτικές οικονομίες τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι Ελβετοί απέρριψαν, με δημοψήφισμα, τη διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ύψους 2.300 ευρώ μηνιαίως για τους ενήλικες και το μισό ποσό για τα παιδιά. Ανάλογο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι κυβερνήσεις στον Καναδά και την Ολλανδία.

Οι φινλανδικές αρχές ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι το όλο εγχείρημα εφαρμόζεται πειραματικά και δεν πρόκειται -σε αυτή τη φάση- να δοθεί σε όλους του πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider