Οι καλύτερες χώρες να βρίσκεται κανείς την ώρα που η Δέλτα εξαπλώνεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι καλύτερες χώρες να βρίσκεται κανείς την ώρα που η Δέλτα εξαπλώνεται
Τι δείχνει η κατάταξη του Bloomberg για την ανθεκτικότητα στον κορονοϊό.

Η μετάλλαξη Δέλτα ανατρέπει κάθε επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε τους τελευταίους 18 μήνες, πλήττοντας οικονομίες που προηγουμένως κατατάσσονταν στις καλύτερες να ζει κανείς εν μέσω πανδημίας.

Με την έντονα μεταδοτική μετάλλαξη να διασχίζει ακόμη και τα πιο αυστηρά σύνορα και να παρακάμπτει την προστασία των εμβολίων, ο δείκτης ανθεκτικότητας στον κορονοϊό που καταρτίζει το Bloomberg άλλαξε σημαντικά. Η Νέα Ζηλανδία, η χώρα που διατήρησε περισσότερο την πρώτη θέση από την έναρξη της λίστας τον περασμένο Νοέμβριο, έχασε 26 θέσεις δεδομένου ότι η ζωή στη χώρα μετατράπηκε, από χαλαρή, σε πολύ αυστηρή, καθώς η κυβέρνηση επέβαλε το πιο σκληρό lockdown όταν το «οχυρό» της παραβιάστηκε από την Δέλτα.

Χώρες που ηγήθηκαν στους εμβολιασμούς και στο άνοιγμα της οικονομικής ζωής, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ -που στις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονταν ψηλά στη λίστα χάρη στην πρόοδο που σημείωναν στην επιστροφή στην κανονικότητα- έχασαν επίσης θέσεις καθώς η Δέλτα αύξησε τον αριθμό των κρουσμάτων και έστειλε τους μη εμβολιασμένους στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τον Αύγουστο, τα ευρωπαϊκά κράτη ήταν τα πιο ανθεκτικά, ακολουθώντας μια στρατηγική ευρείας ανοσοποίησης και ανοίγματος των οικονομιών ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών. Εννέα χώρες από τις 10 κορυφαίες είναι ευρωπαϊκές με την Νορβηγία να παραμένει στην κορυφή για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Η σκανδιναβική χώρα έχει χορηγήσει αρκετές δόσεις για να καλύψει το 60% του πληθυσμού της, έχει κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των θυμάτων και έχει ανοίξει τα σύνορά της στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Τα χαμηλά ποσοστά θανάτων, η γρήγορη διανομή εμβολίων και τα ανοιχτά σύνορα φέρνουν την Ολλανδία και την Φινλανδία στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Η κατάταξη Ανθεκτικότητας στον Κορονοϊό είναι ένα μηνιαίο στιγμιότυπο για το πού γίνεται πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού, με τις λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider