OHE: Έρευνα για αντιπολιτευόμενο στην παλαιστινιακή αρχή που πέθανε κατά την σύλληψη του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OHE: Έρευνα για αντιπολιτευόμενο στην παλαιστινιακή αρχή που πέθανε κατά την σύλληψη του
Σύμφωνα με συγγενείς του, ο Νιζάρ Μπάνατ υπέστη άγριο ξυλοδαρμό κατά τη σύλληψή του από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Χεβρώνα.

Ένας παλαιστίνιος υποψήφιος βουλευτής, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στην υποστηριζόμενη από την διεθνή κοινότητα Παλαιστινιακή Αρχή, πέθανε σήμερα μετά τη σύλληψή του από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, γεγονός που προκάλεσε διεθνείς εκκλήσεις για την διενέργεια έρευνας.

Σύμφωνα με συγγενείς του, ο Νιζάρ Μπάνατ υπέστη άγριο ξυλοδαρμό κατά τη σύλληψή του από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Χεβρώνα, στην διάρκεια της νύχτας.

Ο διορισμένος από την ΠΑ κυβερνήτης της πόλης, που εδρεύει στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι ο Μπάνατ πέθανε όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά τη σύλληψή του, χωρίς να αναφερθεί στα αίτια θανάτου του.

Ο 43χρονος Μπάνατ ήταν ένας γνωστός κοινωνικός ακτιβιστής, ο οποίος είχε κατηγορήσει την ΠΑ για διαφθορά, ενώ είχε αντιταχθεί στην αναβολή από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς των εκλογών του Μαΐου, που είχαν καθυστερήσει πολύ, καθώς και στην βραχύβια ανταλλαγή εμβολίων κατά της COVID-19 με το Ισραήλ αυτό τον μήνα.

Ο Μπάνατ είχε σχεδιάσει να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές προτού ο Αμπάς τις αναβάλει.

Ο Χουσέιν Μπάνατ, 21 ετών, ένας ξάδελφός του Νιζάρ, ο οποίος έμενε στο ίδιο σπίτι με εκείνον, δήλωσε στο Reuters ότι η οικογένεια ξύπνησε από τον θόρυβο που έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλοντας στο σπίτι από την πόρτα και τα παράθυρα.

Οι άνδρες ασφαλείας άρχισαν αμέσως να χτυπούν τον Νιζάρ.

"Τον χτύπησαν στο κεφάλι με σιδηρολοστούς, τους οποίους είχαν χρησιμοποιήσει για να ανοίξουν τα παράθυρα. Συνέχισαν να τον χτυπούν ασταμάτητα για οκτώ λεπτά. Αν ήρθατε για να τον συλλάβετε, πάρτε τον. Γιατί τόση βαρβαρότητα; Και γιατί τόση βία;", δήλωσε ο Χουσέιν.

Ένας άλλος συγγενής του Νιζάρ, ο οποίος ήταν παρών στη σύλληψή του, είπε ότι ο ακτιβιστής ήταν ζωντανός όταν τον απομάκρυναν από το σπίτι και ότι ούρλιαζε καθώς τον χτυπούσαν.

Ο κυβερνήτης της Χεβρώνας Τζιμπρίν Αλ-Μπάκρι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύλληψη του Νιζάρ Μπάνατ έγινε κατ' εντολή του γενικού εισαγγελέα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι αξιωματούχοι δεν αιτιολόγησαν άμεσα την σύλληψη.

Την ώρα που συλλαμβανόταν ο Μπάνατ, "η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε άμεσα στο κυβερνητικό νοσοκομείο της Χεβρώνας. Τον εξέτασαν οι γιατροί, οι οποίοι διαπίστωσαν τον θάνατό του", αναφέρει η ανακοίνωση του Αλ-Μπάκρι.

Το Reuters επικοινώνησε με έναν εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύλληψη, αλλά δεν υπήρξε άμεση απάντηση.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ εξέφρασε τη θλίψη και την ανησυχία του για τον θάνατο του ακτιβιστή μέσω του Twitter και ζήτησε την διενέργεια διαφανούς έρευνας.

"Οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη", είπε ο Βένεσλαντ συλλυπούμενος την οικογένεια του Μπάνατ.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη εξέφρασε και εκείνη μέσω Twitter "σοκ και θλίψη" για τον θάνατο και πρόσθεσε ότι μια "πλήρης, ανεξάρτητη και διαφανής έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί άμεσα".

Η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί περιορισμένες εξουσίες στην υπό ισραηλινή κατοχή Δυτική Όχθη, όπου κατοικούν 3,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Την Δευτέρα ο Μπάνατ, ο οποίος είχε 100.000 ακολούθους στο Facebook, είχε χαρακτηρίσει "μισθοφόρους" αξιωματούχους της ΠΑ για τη συμφωνία ανταλλαγής των εμβολίων για την COVID-19, την οποία η ΠΑ σύντομα ακύρωσε.

Η Ανεξάρτητη Παλαιστινιακή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι αντιμετωπίζει "πολύ σοβαρά" τον θάνατο του Μπάνατ και έχει ξεκινήσει έρευνα.

Ο Μπάνατ σχεδίαζε να θέσει υποψηφιότητα για την παλαιστινιακή βουλή στις 22 Μαΐου. Ο Αμπάς ανέβαλε επ΄ αόριστον την διαδικασία επικαλούμενος τους ισραηλινούς ελέγχους επί των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Αμπάς ότι ματαίωσε τις εκλογές για να μην χάσει από τους ισλαμιστές υποψήφιους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider