Τέλος σε SMS από 14 Μαΐου, έως τις 00.30 η κυκλοφορία - Ναι σε πολιτιστικές δραστηριότητες, όχι σε μουσική στην εστίαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος σε SMS από 14 Μαΐου, έως τις 00.30 η κυκλοφορία - Ναι σε πολιτιστικές δραστηριότητες, όχι σε μουσική στην εστίαση
Ωστόσο, καθ' όλη την διάρκεια του Μαΐου, θα παραμείνει η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, καθώς με την δυνατότερη ομιλία υπάρχει μιεγαλύτερος κίνδυνος για μεταφορά σταγονιδίων, τόνισε ο κ. Σκέρτσος. 

Τέλος στα sms για την κυκλοφορία των πολιτών από τις 14 Μαΐου, και επέκταση της ώρας ελεύθερης μετακίνησης στις 00.30, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας. Ακόμα, επανέρχονται και πάλι οι διαδημοτικές μετακινήσεις,

Επίσης, το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14 Μαΐου στη λειτουργία χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης, καθώς με την δυνατότερη ομιλία υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για μεταφορά σταγονιδίων, όπως τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Η απάντηση στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», είναι πως: Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Όσον αφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις, διευκρίνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τις προϋποθέσεις: συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Συνολικά έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες, δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος. Ακόμα, 11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self tests. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό, παρατήρησε επίσης.

Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί, σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Β. Κικίλιας: Πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί - Έως τον Ιούνιο καθολικός εμβολιασμός σε 19 νησιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider