Διεθνή
08-05-2021 | 13:08

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του υπερασπίζεται την άρση των πατεντών - Ζητά δικαιότερη κατανομή των εμβολίων

Newsroom
Μοιράσου το
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του υπερασπίζεται την άρση των πατεντών - Ζητά δικαιότερη κατανομή των εμβολίων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα που στάλθηκε το Σάββατο στους συμμετέχοντες στη συναυλία VAX Live, ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζει την ανάγκη για βαθιά θεραπεία, τόσο από τις επιπτώσεις του ιού Covid-19 όσο και από τον ιό του ατομικισμού και από τον εθνικισμό και κάλεσε σε διαμοιρασμό των εμβολίων δικαιότερα και σε άρση των πατεντών.

Η εκδήλωση VAX Live, που πραγματοποιείται σήμερα, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει για όσα μπορούν τα εμβόλια ενάντια στον Covid-19 να προσφέρουν σε οικογένειες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο και κυρίως θέλει να επισημάνει την ανάγκη για δικαιότερη κατανομή τους.

Στο μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκινά λέγοντας ότι μέσα στο «σκοτάδι και την αβεβαιότητα» που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη πανδημία, «χρειαζόμαστε φως και ελπίδα. Χρειαζόμαστε δρόμους θεραπείας και σωτηρίας». Διευκρινίζει στη συνέχεια ότι η θεραπεία πρέπει να είναι ριζική και να θεραπεύει την αιτία του κακού χωρίς να περιορίζεται μόνο στα συμπτώματα. Γι’ αυτό και ενθαρρύνει τον καθένα να μην ξεχάσει τους πιο ευάλωτους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία «προκάλεσε θάνατο και ταλαιπωρία, επηρεάζοντας τις ζωές όλων» και συνέβαλε επίσης στην επιδείνωση των υφιστάμενων κοινωνικών και περιβαλλοντικών κρίσεων.

Ο ατομικισμός μας κάνει αδιάφορους για τα βάσανα των άλλων

Επεξηγώντας μερικά από τα δεινά από τα οποία πρέπει να θεραπεύσουμε, ο Πάπας σημείωσε ότι μέσα σε «αυτές τις ασθένειες ρίζες, βρίσκουμε τον ιό του ατομικισμού, ο οποίος «δεν μας κάνει πιο ελεύθερους ή πιο ίσους, ούτε περισσότερους αδελφούς», αλλά μάλλον «μας κάνει αδιάφορους τα βάσανα των άλλων». Άλλες μεταλλάξεις αυτού του πολιτιστικού ιού, είπε, είναι «ο εθνικισμός που εμποδίζει την κοινή χρήση εμβολίων και θέτει τους νόμους της αγοράς ή της πνευματικής ιδιοκτησίας πάνω από τους νόμους της αγάπης και της υγείας των άλλων».
Ομοίως, μια άλλη μετάλλαξη του ιού είναι «όταν πιστεύουμε και προωθούμε μια άρρωστη οικονομία που επιτρέπει σε πολύ πλούσιους λίγους να κατέχουν περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα της ανθρωπότητας και όταν μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης καταστρέφουν τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι».

Όλα είναι διασυνδεδεμένα

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέδειξε τη διασύνδεση των πάντων, επισημαίνοντας ότι είμαστε ενωμένοι στη φύση και στο πρόσωπο, και έτσι κάθε κοινωνική αδικία και πράξη περιθωριοποίησης εναντίον των φτωχών ανθρώπων επηρεάζει επίσης το περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι ο Θεός ενσταλάζει στις καρδιές μας ένα νέο και γενναιόδωρο πνεύμα που μας επιτρέπει να εγκαταλείψουμε τον ατομικισμό προκειμένου να προωθήσουμε το κοινό καλό. Είναι ένα «πνεύμα δικαιοσύνης που μας κινητοποιεί για να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση στα εμβόλια και την προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. ένα πνεύμα κοινωνίας που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό, πιο συμπεριληπτικό, δίκαιο, βιώσιμο οικονομικό μοντέλο», δήλωσε ο Πάπας.

Μια καλύτερη κοινωνία μετά την πανδημία

Ο Πάπας στη συνέχεια υπενθύμισε σε όλους ότι «δεν βγαίνουμε από την ίδια κρίση, είτε βγαίνουμε καλύτερα είτε χειρότερα». Ωστόσο, σημείωσε ότι «το πρόβλημα έγκειται στο να έχουμε την εφευρετικότητα να αναζητήσουμε δρόμους που είναι καλύτεροι» στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε την κρίση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.