Οι ΗΠΑ στηρίζουν την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19
Tην άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 στηρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για το Διεθνές Εμπόριο.

Tην άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 στηρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για το Διεθνές Εμπόριο, Κάθριν Τάι.

Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ναι, θα μιλήσω για αυτό αργότερα σήμερα», απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Στη συνέχεια, η Κ. Τάι, εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία επιβεβαίωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση πιστεύει έντονα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, όμως για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την άρση αυτής της προστασίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συνεργαζόμενη με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και διανομής εμβολίων. Θα επιδιώξει επίσης την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων», πρόσθεσε η ίδια.

Η Τάι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο. Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης οι μετοχές των Moderna, BioNTech και Pfizer σημείωσαν πτώση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider