Διεθνή
03-03-2021 | 18:34

Εισβολή παραστρατιωτικών στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, βλέπει η αστυνομία

Newsroom
Μοιράσου το
Εισβολή παραστρατιωτικών στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, βλέπει η αστυνομία

Το αστυνομικό τμήμα του αμερικανικού Καπιτωλίου ανακοίνωσε την Τετάρτη πως περιήλθαν στη διάθεση του πληροφορίες για «μια πιθανή συνωμοσία για εισβολή στο Καπιτώλιο» την Πέμπτη, από «μια παραστρατιωτική ομάδα».

«Παίρνουμε αυτές τις πληροφορίες σοβαρά», ανακοίνωσε η αστυνομία του Καπιτωλίου σε δελτίο Τύπου, δηλώνοντας παράλληλα πως οι αρχές είναι προετοιμασμένες για την περίπτωση άσκησης βίας.

«Εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών, δεν μπορούμε προς στιγμή να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες».

Η αποκάλυψη της ενδεχόμενης απειλής έρχεται δύο μήνες μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ εισέβαλλαν στους χώρους του Κογκρέσου και διέκοψαν την ανακοίνωση εκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκείνη την επίθεση, ανάμεσα τους ο αστυνομικός Μπράιαν Σίκνικ.

Η 4η Μαρτίου θεωρείται ως μια σημαντική ημερομηνία για κάποιους εξτρεμιστές, ειδικά ανάμεσα στους οπαδούς της θεωρίας συνωμοσίας QAnon, γιατί μέχρι το 1937 ήταν η ημέρα της προεδρικής ορκωμοσίας. Ορισμένοι οπαδοί του QAnon πιστεύουν πως ο Τραμπ θα ανακτήσει την εξουσία εκείνη την ημέρα.

Η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του FBI λέει πως «εγχώριοι βίαιοι εξτρεμιστές» ή «παραστρατιωτικοί βίαιοι εξτρεμιστές» εμψυχώθηκαν από την επίθεση της 6 Ιανουαρίου, και έκτοτε αποτελούν  μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας αυτού.

Το δελτίο αναφέρει πως οι εξτρεμιστές έχουν μια διαρκή «πεποίθηση περί εκλογικής νοθείας και άλλες θεωρίες συνωμοσίας σχετικές με την προεδρική αλλαγή, κάτι που συμβάλλει στη πιθανότητα να κινητοποιηθούν βίαια με λίγη ή και καθόλου προειδοποίηση».

Η αστυνομία του Καπιτωλίου τόνισε στην ανακοίνωση της την Τετάρτη πως «γνωρίζουν και είναι έτοιμοι για κάθε πιθανή απειλή εναντίον μελών του Κογκρέσου ή προς το συγκρότημα του Καπιτωλίου».

«Ήδη έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές αναβαθμίσεις στην ασφάλεια συμπεριλαμβανομένων φυσικών εγκαταστάσεων και ενισχύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό για να εξασφαλίσουμε την προστασία του Κογκρέσου, του κοινού και των αστυνομικών μας», σημείωσε στην ανακοίνωση η αστυνομία.

«Το τμήμα μας εργάζεται με τους τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς συνεργάτες μας για να ανακόψουμε κάθε απειλή για το Καπιτώλιο».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.