Έτσι, λέγεται ότι μίλησε απότομα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η ηγέτης του SPD Σάσκια Έσκεν επιβεβαιώνει το περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία της Γερμανίας επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επικεφαλής της λόγω της καθυστηρημένης προμήθειας των εμβολίων.

Η διαδικασία παράδοσης πήγε «πραγματικά σκατά», λέγεται ότι είπε ο Σολτς σε ένα ξέσπασμα οργής.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία, είπε ότι δεν «ήθελε τα σκατά να επαναληφθούν τώρα». Αναφορικά με το ξέσπασμα του συναδέλφου της, η Έσκεν δήλωσε στο RTL: «Ο Όλαφ Σολτς δεν βγαίνει συχνά εκτός εαυτού με αυτόν τον τρόπο, άρα έχει ήδη υπάρξει κάποιο πρόβλημα.»

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λέγεται ότι αρχικά άφησε τον πολιτικό του SPD να εκφράσει την οργή του, αλλά όταν εκείνος επιτέθηκε εναντίον της Φον Ντερ Λάιεν, παρενέβη και υπερασπίστηκε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, ο Σολτς δεν είναι ο μόνος που επικρίνει τις Βρυξέλλες. Η Φον Ντερ Λάιεν δέχεται συνεχώς πυρά για την παράδοση των εμβολίων. Οι μυστικές συμβάσεις προμηθειών, η κακή επικοινωνία και τελικά η κατάρρευση που απειλούσε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία οδήγησαν σε μαζική κριτική. Τώρα, κατηγορείται ότι παραγγέλνει πολύ αργά και πολύ μικρές ποσότητες εμβολίου.

Το καλοκαίρι, οι 27 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν από κοινού να μην διαπραγματευτούν εθνικές συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων, αλλά να χρησιμοποιήσουν την κοινή διαπραγματευτική δύναμη. Η παραγωγή και η παράδοση στη συνέχεια ξεκίνησε αρκετά αργά. Μέχρι στιγμής, σημαντικά λιγότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην ΕΕ από ότι στο Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα.

Πηγή: Bild.