Διεθνή
04-01-2021 | 18:17

Αυστρία: Μία εβδομάδα lockdown, 1 δισ. ευρώ κόστος στο λιανεμπόριο

Newsroom
Μοιράσου το
Αυστρία: Μία εβδομάδα lockdown, 1 δισ. ευρώ κόστος στο λιανεμπόριο

Η μία επιπλέον εβδομάδα κατά την οποία παρατείνεται - από τις 17 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου - το τρίτο lockdown στην Αυστρία, που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ, θα κοστίσει στο λιανικό εμπόριο της χώρας 1 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Σύνδεσμος Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ράινερ Βιλ, οι απώλειες για το λιανεμπόριο από το τρίτο lockdown θα ανέλθουν σε περίπου 4 δισ. ευρώ, με τον Ιανουάριο να είναι παραδοσιακά ένας σημαντικός μήνας, καθότι στη διάρκεια του γίνονται αγορές από τον πληθυσμό με μετρητά ή κουπόνια που δωρήθηκαν στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τουλάχιστον δύο τρίτα του κύκλου εργασιών που έχουν χαθεί στο λιανεμπόριο χάθηκαν οριστικά, καθώς, ντε φάκτο δεν μπορεί να πωληθεί το εποχικό απόθεμα.

Ήδη σύμφωνα με το ΑΠΕ το lockdown που ίσχυσε σχεδόν τρεις εβδομάδες, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, έπληξε τον τομέα του λιανικού εμπορίου κατά την πιο σημαντική για αυτό, εποχή του χρόνου, και ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος Εμπορίου ζητά περαιτέρω κρατικές ενισχύσεις, ενώ, όπως τονίζεται, θα πρέπει να αποτραπεί οπωσδήποτε ένα τέταρτο lockdown.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος προτείνει μία μέγιστη διάρκεια παραμονής στα καταστήματα, για να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος μόλυνσης, και επιπλέον απαιτείται επίσης μία σαφής στρατηγική εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στο εμπόριο ειδών διατροφής, οι οποίοι αποτελούν τμήμα της κρίσιμης υποδομής, και προς τούτο ο Σύνδεσμος έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.