Κορυφαίες αποδόσεις για το 2023 στην Wall Street, δια χειρός... bitcoin

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφαίες αποδόσεις για το 2023 στην Wall Street, δια χειρός... bitcoin
Για τους οπαδούς των crypto, τα πιο προσοδοφόρα στοιχήματα του 2023 έγιναν στη χρηματιστηριακή αγορά.

Για τους οπαδούς των crypto, τα πιο προσοδοφόρα στοιχήματα του 2023 έγιναν στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ενώ το bitcoin επιδόθηκε σε ράλι 150% για το έτος, οι μετοχές των Coinbase, MicroStrategy και Grayscale Bitcoin Trust, που συνδέονται όλες στενά με το ψηφιακό νόμισμα, σημείωσαν σημαντικά καλύτερη επίδοση, καθώς εκτοξεύτηκαν κατά περισσότερο από 300%. Η εταιρεία «εξόρυξης» bitcoin Marathon Digital, είδε την αξία της να κάνει άλμα 688%.

Και μάλιστα, οι μετοχές αυτές, όχι μόνο υπεραπέδωσαν έναντι του βασικού κρυπτονομίσματος, αλλά ήταν και μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων σε ολόκληρη την αμερικανική αγορά. Στο «σύμπαν» των εισηγμένων αμερικανικών επιχειρήσεων με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων, οι τέσσερις -στενά συνδεδεμένες με το bitcoin- μετοχές, ήταν μεταξύ των 8 μετοχών με τη μεγαλύτερη απόδοση, σύμφωνα με την FactSet.

Παρατηρείται, λοιπόν, ένα μεγάλο rebound από το 2022, όταν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είχαν κάνει βουτιά, συμπαρασύροντας πτωτικά τις μετοχές που σχετίζονταν με αυτά. Ήταν ένα έτος που στιγματίστηκε από κατάρρευση hedge fund, χρεοκοπία πιστωτών κρυπτονομισμάτων αλλά και μεγάλες ζημιές σε εταιρείες «εξόρυξης», με πιο δραματική εξέλιξη την πτώση του ανταλλακτηρίου FTX τον Νοέμβριο του 2022 που οδήγησε στη σύλληψη του ιδρυτή Sam Bankman-Fried.

Οι τιμές φέτος βρήκαν επίσης στήριξη στο επερχόμενο halving του bitcoin, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε 4 χρόνια και είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2024. Κατά τη διαδικασία του halving, η ανταμοιβή του mining κόβεται κατά το ήμισυ, βάζοντας πλαφόν στην προσφορά bitcoin. Το αγοραστικό ενδιαφέρον υποκίνησε και η αναμενόμενη δημιουργία ETFs του bitcoin το νέο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Οικονομία 2023: Ανθεκτικότητα σε ένα ταραχώδες περιβάλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider