Bitcoin: Κέρδη 12% τον Ιούνιο - Παρόλο που σχεδόν κανείς δεν το διαπραγματεύεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Κέρδη 12% τον Ιούνιο - Παρόλο που σχεδόν κανείς δεν το διαπραγματεύεται
Παρά την άνοδο που σημειώνει το μεγαλύτερο κρυπτονομίσμα του κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες οι αναλυτές προβληματίζονται από τον χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται το bitcoin μέσα στον Ιούνιο, έχοντας σημειώσει άνοδο περίπου 12% από την αρχή του μήνα έως και σήμερα, παρόλο που σημειώνονται μικρές συναλλαγές για το μεγαλύτερο crypto του κόσμου, σύμφωνα με το CNBC.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, το «βάθος» (η δυνατότητα της αγοράς να απορροφά σχετικά μεγάλες παραγγελίες αγοράς και πώλησης) των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα εντός του 2023.

Όταν το «βάθος» της αγοράς είναι χαμηλό και μεγάλοι «παίκτες» δίνουν εντολές αγοράς ή πώλησης ψηφιακών νομισμάτων, οι τιμές μπορούν να κινηθούν σε μεγάλο βαθμό προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ακόμη και αν οι εντολές δεν είναι τόσο τεράστιες.

Σύμφωνα με την Kaiko, το «βάθος» της αγοράς του bitcoin έχει υποχωρήσει 20% από την αρχή του 2023.

«Η πρόσφατη άνοδος της αξίας του bitcoin προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από μεγάλες συναλλαγές σε μια λιγότερο ρευστή αγορά», δήλωσε στο CNBC ο Τζέϊμι Σλάι, επικεφαλής έρευνας της CCData.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η έλλειψη ρευστότητας αποδίδεται σε ένα βαθμό στους ελέγχους που κάνουν οι αρχές των ΗΠΑ στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, υπενθυμίζοντας τις μηνήσεις της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) στην Coinbase και την Binance.

Παράλληλα, η χαμηλή ρευστότητα -που χαρακτηρίζει το σύνολο των crypto για το 2023- οφείλεται εν μέρει για την άνοδο 80% που καταγράφει το bitcoin από την αρχή του έτους

Σε πολυετή χαμηλό ο όγκος συναλλαγών

Σημειώνεται πως ακόμα ένας χαρακτηριστικό στην αγορά των crypto είναι οι χαμηλοί όγκοι με τα οποία αυτά συναλλάσσονται. Ο καθημερινός όγκος συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 24 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το CoinGegko.

Πρόκειται για επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από τον καθημερινό όγκο συναλλαγών των 100 δισ. δολαρίων που είχαν φτάσει τα crypto στο ράλi του 2021, όταν και το bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 69.000 δολαρίων.

Οι μεγάλοι επενδυτές των crypto συνήθως ελπίζουν ότι μια πρώιμη άνοδος των τιμών θα είναι αρκετή για να δελεάσει τους μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν ξανά στο ράλι, το οποίο τελικά ενισχύει τις τιμές του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.

Αυτό όμως δεν έχει συμβεί.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτό το ράλι είναι ότι οι όγκοι συναλλαγών συνολικά βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα και βλέπουμε μόνο μια μικρή αύξηση στην αξία. Η οποία είναι πολύ ηπιότερη από τα επίπεδα που είδαμε από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο», δήλωσε η Κλάρα Μενταλί, διευθύντρια έρευνας στην Kaiko.

«Νομίζω ότι ο όγκος συναλλαγών και η μεταβλητότητα των τιμών είναι δύο από τους πιο κατατοπιστικούς δείκτες της δραστηριότητας στην αγορά των crypto. Τόσο η μεταβλητότητα όσο και ο όγκος συναλλαγών βρίσκονται σε χαμηλά πολλών ετών και ακόμη και μια ταχεία αύξηση της τιμής δεν είναι αρκετή για να προσελκύσει τους επενδυτές» πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν είναι αγορά για απλούς πελάτες»

Η Κάρολ Αλεξάντερ, καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, αναφέρει το CNBC πως τις προσδοκίες που υπάρχουν για εξελίξεις όπως οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει στην SEC η BlackRock σχετικά με τη δημιουργία ενός bitcoin spot ETF, θα αποτελέσει όχημα για τους μεγάλους επενδυτές ώστε να επενδύσουν στο bitcoin.

«Με κάθε μικρή είδηση, αν είναι καλή, τότε οι επενδυτές κινούνται. Διαφορετικά, δεν συναλλάσσονται. Αν έρθει μια καλή είδηση, όπως το ETF bitcoin», τότε (οι επενδυτές) κινούνται ανοδικά. «Τόσο το bitcoin όσο και το ether χειραγωγούνται με αυτόν τον τρόπο από τους επαγγελματίες επενδυτές. Δεν συναλλάσσονται τις περισσότερες φορές, περιμένουν μέχρι να υπάρξουν κάποιες καλές ειδήσεις» τόνισε η Αλεξάντερ

Πράγματι, όπως αναφέρει το CNBCN, το bitcoin διαπραγματεύεται εντός ενός ορισμένου εύρους φέτος και οι προσπάθειες να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα έχουν ματαιωθεί.

Η Αλεξάντερ πιστεύει ότι το bitcoin είναι πιθανό να διαπραγματεύεται μεταξύ των 25.000 και 30.000 δολαρίων για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Αναμένει, ωστόσο, ότι προς το τέλος του έτους, το κρυπτονόμισμα θα σκαρφαλώσει προς τα 50.000 δολάρια, επικαλούμενη τις προσπάθειες των μεγαλύτερων παικτών της αγοράς να στηρίξουν την αγορά.

«Δεν είναι μια αγορά για απλούς πελάτες. Πραγματικά δεν είναι», προειδοποίησε η ίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O OPEC προβλέπει σημαντική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ως το 2045

gazzetta
gazzetta reader insider insider