Crypto: Υπερδιπλάσιες οι δαπάνες για lobbying στην Ουάσιγκτον το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crypto: Υπερδιπλάσιες οι δαπάνες για lobbying στην Ουάσιγκτον το 2022
Το Bitcoin, το πιο γνωστό και ισχυρό κρυπτονόμισμα του κόσμου, έχασε περισσότερο από 60% το 2022, αλλά έχει ενισχυθεί το 2023.

Η αγορά crypto αύξησε απότομα τις ετήσιες δαπάνες της για την άσκηση επιρροής και πίεσης (lobbying) στην Ουάσιγκτον πέρυσι, καθώς ανήλθαν σε 21,55 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δαπάνες του 2022 ήταν υπερδιπλάσιες από εκείνες των 8,29 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, σύμφωνα με μια ανάλυση του OpenSecrets, που «στρογγυλοποίησε» τα ποσά από περισσότερους από 50 παίκτες του κλάδου.

Η άνοδος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός έτους που ο κλάδος υπέστη σοβαρή ζημιά από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX τον Νοέμβριο.

Ο ιδρυτής του FTX, Sam Bankman-Fried, που επί του παρόντος περιμένει τη δίκη του, ήταν από τους mega-χορηγούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, αλλά οι πολιτικοί τελικά επέστρεψαν τα χρήματα και τις δωρεές που συνδέονταν μαζί του σύμφωνα με το MarketWatch.

Το Bitcoin, το πιο γνωστό και ισχυρό κρυπτονόμισμα του κόσμου, έχασε περισσότερο από 60% το 2022, αλλά έχει κερδίσει περισσότερο από 40% φέτος, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στα crypto αλλά ακόμη βρίσκεται πολύ μακριά από το ρεκόρ των 30.000 δολαρίων που είχε πετύχει το 2021.

«Η αποτυχία του Bitcoin να ξεπεράσει τα υψηλά του Αυγούστου έφερε απογοήτευση και δεν είναι πιθανή η άμεση επάνοδος, αλλά με δεδομένο το ξαφνικό άλμα της τιμής του την Τετάρτη, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλοί στην αγορά που θα ήθελαν να αγοράσουν ακόμα και ενώ βρίσκεται σε πτώση», δήλωσε ο Γιούγα Χασέγκουα, αναλυτής στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Bitbank. «Η τιμή πιθανότατα θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί το ψυχολογικό επίπεδο των 23.000 δολαρίων βραχυπρόθεσμα» πρόσθεσε σύμφωνα με το Μarketwatch.

Ενώ οι δαπάνες για lobbying της αγοράς crypto αυξάνονται, τα ποσά που πληρώνονται από τεχνολογικούς κολοσσούς και επιχειρηματικούς γίγαντες μειώνονται στην Ουάσιγκτον. Η Amazon και οι θυγατρικές της, για παράδειγμα, πλήρωσαν 21,38 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, σχεδόν 1,4 τρισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από την αγορά κρυπτογράφησης μετά από μια κρίση που οδήγησε σε χρεοκοπίες εταιρειών, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του μεγάλου ανταλλακτηρίου FTX, ενώ περίπου 64,5 εκατ. δολάρια short θέσεων σε Bitcoin ρευστοποιήθηκαν την Τετάρτη (15/2), οι περισσότερες σε διάστημα ενός μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Coinglass.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ινδός ΥΠΕΞ: «Γέρος, πλούσιος, δογματικός και επικίνδυνος» ο Τζορτζ Σόρος

Qatargate: «Η Εύα Καϊλή δεν είναι ο “διάβολος”», λέει ο συνήγορός της Σβεν Μαρί

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ζήτημα εβδομάδων η ένταξη της Ουκρανίας σε πλήρες πρόγραμμα στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider