3AC: Θα αθετήσει δάνεια 675 εκατ. δολαρίων; - Φόβοι για ντόμινο στην αγορά των crypto

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
3AC: Θα αθετήσει δάνεια 675 εκατ. δολαρίων; - Φόβοι για ντόμινο στην αγορά των crypto
H 3AC, όπως είναι επίσης γνωστή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά crypto hedge funds και είναι ξακουστή για τα υψηλής μόχλευσης «πονταρίσματα» της.

Την αποπληρωμή δανείων ύψους άνω των 670 εκατ. δολαρίων με καταληκτική ημερομηνία την σημερινή, πρέπει να προλάβει η Three Arrows Capital, ένα hedge fund που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις «ντόμινο» στην αγορά ψηφιακών assets.

H 3AC, όπως είναι επίσης γνωστή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά crypto hedge funds και είναι ξακουστή για τα υψηλής μόχλευσης «πονταρίσματα» της.

Ωστόσο, καθώς δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από την αγορά ψηφιακών νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, το hedge fund αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας και φερεγγυότητας.

Η Voyager Digital, μια εταιρεία ψηφιακών assets, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δάνεισε στην 3AC 15.250 bitcoin και 350 εκατομμύρια δολάρια από το stablecoin USDC. Το συνολικό δάνειο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 675 εκατ. δολάρια. Η Voyager έδωσε στην Three Arrows Capital διορία μέχρι τις 24 Ιουνίου για να αποπληρώσει 25 εκατ. δολάρια σε USDC και ολόκληρο το δάνειο μέχρι τις 27 Ιουνίου, Δευτέρα.

Παρ’ όλ’ αυτά, κανένα από αυτά τα ποσά δεν έχει επιστραφεί, ανακοίνωσε η Voyager την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να εκδώσει ειδοποίηση αθέτησης υποχρεώσεων εάν η 3AC δεν επιστρέψει τα χρήματα.

Η Voyager είπε ότι «προτίθεται να επιδιώξει την αποζημίωση από την 3AC» και συνομιλεί με τους συμβούλους της «σχετικά με τα διαθέσιμα νομικά μέσα».

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Η Three Arrows Capital ιδρύθηκε το 2012 από τους Zhu Su και Kyle Davies.

Ο Zhu είναι γνωστός για την απίστευτα bullish στάση του για το bitcoin. Είπε ότι πέρυσι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο θα μπορούσε να αξίζει ακόμα και 2,5 εκατομμύρια δολάρια ανά νόμισμα. Αλλά τον Μάιο του τρέχοντος έτους, καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων άρχισε να καταρρέει, ο Zhu έγραψε στο Twitter πως ενδέχεται να έκανε λάθος.

Η έναρξη ενός νέου λεγόμενου «χειμώνα κρυπτονομισμάτων» έχει πλήξει projects και εταιρείες σε όλον τον κόσμο.

Τα προβλήματα της Three Arrow Capital φάνηκε να άρχισαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ο Zhu δημοσίευσε ένα μάλλον μυστήριο μήνυμα στο Twitter ότι η εταιρεία «βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνίας με τα αρμόδια μέρη» και «είναι πλήρως διατεθειμένη να το επιλύσει», χωρίς όμως να εξηγεί τι ακριβώς εννοεί.

Ωστόσο, οι Financial Times ανέφεραν μετά το tweet ότι οι crypto «τράπεζες» BlockFi και Genesis με έδρα τις ΗΠΑ ρευστοποίησαν ορισμένες από τις θέσεις της 3AC, καθώς η τελευταία είχε δανειστεί από το BlockFi αλλά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Στη συνέχεια, το αλγοριθμικό stablecoin terraUSD και το «αδελφό» του token luna κατέρρευσαν. Η 3AC είχε έκθεση στο Luna και υπέστη απώλειες.

«Η περίπτωση Terra-Luna μας έπιασε πολύ απροετοίμαστους», δήλωσε ο συνιδρυτής της 3AC, Davies στη Wall Street Journal σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης;

Η Three Arrows Capital εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πιστωτική κρίση που επιδεινώνεται από τη συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin κυμαίνεται γύρω από το επίπεδο των 21.000 δολαρίων τη Δευτέρα ενώ έχει υποχωρήσει περίπου 53% φέτος.

Η 3AC, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds που εστιάζει στα crypto, έχει δανειστεί μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες εταιρείες και έχει επενδύσει σε μια σειρά από διαφορετικά έργα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό πυροδοτεί φόβους για περαιτέρω μετάδοση σε ολόκληρο τον χώρο.

«Αυτό που πρέπει να φανεί είναι αν υπάρχουν μεγάλοι, εναπομείναντες παίκτες που είχαν έκθεση σε αυτούς, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω μετάδοση», είπε στο CNBC ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στο ανταλλακτήριο crypto Luno.

Ήδη, ορισμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν κρίσεις ρευστότητας λόγω της πτώσης της αγοράς. Αυτόν τον μήνα, η εταιρεία Celsius, η οποία υποσχόταν στους χρήστες εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις για τις καταθέσεις τους σε crypto, διέκοψε τις αναλήψεις για τους πελάτες, επικαλούμενη «ακραίες συνθήκες αγοράς».

Mια άλλη αντίστοιχη εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων, η Babel Finance, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι «αντιμετωπίζει ασυνήθιστες πιέσεις ρευστότητας» και διέκοψε τις αναλήψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρυπτονομίσματα: «Το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα 13.000 δολάρια», λέει αναλυτής

Bitcoin: Ανακάμπτει από την πτώση του Σαββατοκύριακου - Δίνει ώθηση και στο ether

gazzetta
gazzetta reader insider insider