«Πράσινη ανάσα» για επιχειρήσεις και μεταφορές με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινη ανάσα» για επιχειρήσεις και μεταφορές με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
Μέσω της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα επιδοτούνται φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, επαγγελματίες ΤΑΞΙ καθώς και το σύνολο των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής και μεγέθους.

Πραγματικότητα γίνονται πλέον οι πράσινες μεταφορές για πολίτες και επιχειρήσεις καθώς ενεργοποιείται στις 24 Αυγούστου η πλατφόρμα kinoumeilektrika.ypen.gr μέσω της οποίας θα υποβάλλονται αιτήσεις συμμετοχής στην δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσω της δράσης θα επιδοτούνται φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, επαγγελματίες ΤΑΞΙ καθώς και το σύνολο των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής και μεγέθους (ατομικές επιχειρήσεις, Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ) για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων, δικύκλων/τρικύκλων, ΤΑΞΙ και ποδηλάτων.

Αλλάζει το μοντέλο των μετακινήσεων στην Ελλάδα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην αλλαγή του μοντέλου των μετακινήσεων και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης για την μείωση των ρύπων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο τομέας των οδικών μεταφορών αποτελεί την κύρια πηγή ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το 20% των εκπομπών του θερμοκηπίου. Τα πλέον έντονα προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται στις πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας και του μεγάλου πληθυσμού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αστικές περιοχές συγκεντρώνουν το 72,5% του πληθυσμού, ενώ πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά σε 6,5 εκατ. παγκοσμίως τους θανάτους που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη εκτίμηση αφορά σε 8.500 θανάτους, καθιστώντας την μετάβαση σε μη ρυπογόνες μεταφορές απαραίτητη.

Με βάση τα παραπάνω, οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιροι, όσο κατά την τωρινή περίοδο, όπου η προστασία της δημόσιας υγείας καθίσταται πρωταρχική αναγκαιότητα.

insider

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Μεγάλο ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν οι μεταφορές οφείλεται στους εταιρικούς στόλους οι οποίοι σαφώς και διανύουν υπερπολλαπλάσια χιλιόμετρα σε σχέση με ένα επιβατικό ΙΧ που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας μετακινήσεις προς τον χώρο εργασίας, τις καταναλωτικές ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας. Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» λειτουργώντας συνδυαστικά με το Νόμο 4170/2020 για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί πραγματικά μια πράσινη ανάσα για τους εταιρικούς στόλους δίνοντας την δυνατότητα ανανέωσης τους με καινούρια ηλεκτρικά οχήματα λαμβάνοντας την επιδότηση του οικολογικού Bonus μέσα από την δράση αλλά και τα φορολογικά οφέλη μέσα από την εφαρμογή του Ν.4170. Μάλιστα είκοσι μόλις μέρες μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου εκδόθηκε η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για την άμεση εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων και με έναρξη ισχύος την 1.1.2020.

Αναλυτικά, παρουσιάζονται παρακάτω τα οφέλη των επιχειρήσεων μέσα από την δράση: Οι επιχειρήσεις εντάσσονται στην κατηγορία Γ της δράσης ,η οποία αφορά το σύνολο τους ανεξαρτήτου μορφής (ατομική, ΑΕ, ΙΚΕ, ΕΕ,ΟΕ, ΕΠΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ) και μεγέθους (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία και μεγάλη επιχείρηση) πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο ΦΕΚ 3323/Β/7.8.2020. Για την συγκεκριμένη κατηγορία παρέχεται η δυνατότητα επιλογής έως τριών οχημάτων ή έως έξι εφόσον η εταιρία διαθέτει δραστηριότητα σε νησιωτικό Δήμο. Η επιλογή των οχημάτων γίνεται από τις παρακάτω κατηγορίες :

  • Αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως 50.000€, με ποσοστό 15% και μέγιστο ποσό οικολογικού bonus τις 5.500€
  • Ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα, με ποσοστό 20% επί της αξίας τους και μέγιστο ποσό τα 800€
  • Αμιγώς ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα μάζας έως 3,5 τόνων , με ποσοστό 15% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (μέγιστη αξία οι 50.000€) και μέγιστο ποσό τις 5.500€
  • Υβριδικά plug in επαγγελματικά οχήματα (χαμηλών ρύπων έως 50γρ/χλμ) μάζας έως 3,5 τόνων, με ποσοστό 15% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (μέγιστη αξία οι 50.000€) και μέγιστο ποσό τις 4.000€

Η επιλογή των οχημάτων μπορεί να γίνει συνδυαστικά από τις τρεις κατηγορίες ή και από μια από αυτές ενώ δίνεται επιπλέον η δυνατότητα απόσυρσης ενός αυτοκινήτου και ενός δικύκλου, με ποσό 1.000€ και 400€ αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, μέσω των φορολογικών κινήτρων του Ν.4170/2020, οι εταιρίες ωφελούνται των παρακάτω κινήτρων :

  • Προσαυξημένη δυνατότητα έκπτωσης 50% από τα ακαθάριστα έσοδά τους της δαπάνης απόσβεσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων με μέγιστη λιανική τιμή προ φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως 40.000 ευρώ και 30% για υβριδικά αυτοκίνητα εξωτερικής φόρτισης χαμηλών ρύπων 50 γρ. CO2/χλμ. Για το υπερβάλλον ποσό οι συντελεστές είναι 25% και 15% αντίστοιχα. Παράδειγμα , για ένα αυτοκίνητο που κοστίζει 30.000€ , το λογιστικό κόστος θα είναι προσαυξημένο κατά 50% και ίσο με 45.000€.
  • Ειδικά για επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε νησιωτικούς δήμους της ελληνικής επικράτειας, για τη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη Λ.Τ.Π.Φ. έως τις 40.000 ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένη κατά 75% και για το υπερβάλλον ποσό ποσοστό 35%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. είναι 35% και 20%.
  • Για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη Λ.Τ.Π.Φ. έως τις 40.000 ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης του μισθώματος από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά τον χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά ποσοστό 50% και για το υπερβάλλον ποσό κατά 25%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. είναι 30% και για το υπερβάλλον ποσό 15%.
  • Για τη δαπάνη αγοράς ελαφρού επαγγελματικού ηλεκτρικού οχήματος (κατηγορία Ν1 μέχρι 3,5 τόνοι μικτό βάρος) μηδενικών ρύπων χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά το χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά ποσοστό 50%. Το ποσοστό προσαύξησης της έκπτωσης για τη δαπάνη αγοράς αντίστοιχων οχημάτων χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. ορίζεται σε 30%.
  • Για τη δαπάνη αγοράς οχημάτων τύπου L, μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών, καθώς και οχημάτων παντός εδάφους και άλλων μικρών οχημάτων με τρεις ή τέσσερις τροχούς, μηδενικών ρύπων ή χαμηλών ρύπων έως 50γρ. CO2/χλμ. χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένης κατά 50%.
  • Αυξάνονται οι ετήσιοι συντελεστές φορολογικής απόσβεσης, σε 50% για μέσα μεταφοράς ατόμων μηδενικών ρύπων και σε 25% για μέσα μεταφοράς ατόμων χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ..
  • Για τα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων μηδενικών ρύπων, ο συντελεστής φορολογικής απόσβεσης αυξάνεται σε 50% και για τα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. σε 25%.
  • Για τη δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ., χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένης κατά 50%. Ειδικότερα, για επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας, το ποσοστό αυξάνεται σε 70% κατά το ποσό των δαπανών που αφορούν τη δραστηριότητα στους δήμους αυτούς. Εάν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται για την ηλεκτροδότηση των δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης προέρχεται από ΑΠΕ, τότε τα ποσοστά έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων διαμορφώνονται σε 70% και 90% αντίστοιχα. Εφόσον οι παραπάνω δαπάνες γίνονται αποκλειστικά και μόνον για τη χρήση των σημείων φόρτισης από τους εργαζόμενους της επιχείρησης (μη δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης),το ποσοστό προσαύξησης είναι 30%.

Τα παραπάνω κίνητρα λειτουργώντας συνδυαστικά είναι σαφές ότι παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις καθώς μειώνεται κατά πολύ το κόστος αγοράς ή μίσθωσης ενός ηλεκτρικού οχήματος και προσεγγίζει ανταγωνιστικά την αξία ενός συμβατικού.

Τι ισχύει για τα ταξί

Ανάλογα οφέλη , φορολογικά και χρηματικά, έχουν και οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ οι οποίοι μπορούν μέσω της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» να αντικαταστήσουν τα παλαιά ρυπογόνα οχήματα τους με νέα ηλεκτρικά για τα οποία προβλέπεται οικολογικό Bonus:

  • Για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος , σε ποσοστό έως 25% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων, με μέγιστη τιμή τις 50.000€ και μέγιστο ποσό επιδότησης τις 8.000€
  • Για την αγορά ή μίσθωση υβριδικού plug in οχήματος χαμηλών εκπομπών (έως 50γρ/χλμ) με ποσοστό 15% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων, με μέγιστη τιμή τις 50.000€ και μέγιστο ποσό επιδότησης τις 5.500€
  • Και για τις δυο παραπάνω κατηγορίες είναι υποχρεωτική η απόσυρση παλαιού οχήματος ταξί ,με ημερομηνία ταξινόμησης την 1.1.2013 και πίσω, και η οποία επιβραβεύεται με 2.500€. Έτσι το μέγιστο ποσό οικολογικού Bonus διαμορφώνεται στις 10.500€ ή στις 8.000€ για υβριδικό όχημα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λοιπόν δίνει το στίγμα μιας νέας πολιτικής για τις μετακινήσεις, φιλικής προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και από όσο γίνεται αντιληπτό από το ενδιαφέρον των πολιτών για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» το οποίο σε 10 μέρες λειτουργίας του Help Desk έχει δεχτεί πάνω από 1500 τηλέφωνα και 500 ηλεκτρονικά μηνύματα, αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται στην χώρα μας ένα ιδιαίτερο ελκυστικό και ενδιαφέρον περιβάλλον για την ανάπτυξη και την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider